Motosport

SBK: BMW se vraća u Superbike?

001 Althea Bmw Racing Team 2016 1 2000x1331

Iako su se prije koju godinu službeno povukli iz prvenstva, čini se da se BMW vraća u Superbike. Zasad kroz stražnja garažna vrata dviju dovoljno ozbiljnih momčadi.

Nakon promjene uprave, BMW se prije dvije sezone naglo povukao iz Superbike prvenstva, tvrdeći da resurse koje su imali rezervirane za motosport žele preusmjeriti u razvoj serijskih motocikala, ponajprije onih s bokser motorom. Nakon toga su BMW motocikli u Superbike prvenstvu bili jedva prisutni kroz privatne momčadi, koje su mogle računati na tek minimalnu pomoć Nijemaca.

Bez obzira na to, prodaja serijskog superbikea S 1000 RR nije posustajala i to je trenutno četvrti najprodavaniji motocikl u njihovoj gami, odmah iza svetog trojstva kojeg čine tri bosker modela s oznakama GS, Adventure i RT. Štoviše, S 1000 RR se prodaje osjetno bolje i od Panigalea, bez obzira na to što Ducati daleko više ulaže u svoj sportski imidž.

Vjerojatno je sve to imalo nekog utjecaja na sijede glave u Münchenu, pa će tako BMW u 2016. biti daleko zastupljeniji u Superbike prvenstvu. Ne samo kroz četiri natjecateljska motocikla i dvije ozbiljne privatne momčadi, nego i kroz broj BMW-ovih zaposlenika koji će se vrzmati po njihovom garažama.

Odnosno, BMW će pružiti izdašnu potporu u hardveru, softveru i ljudstvu, a da je riječ o obostranoj suradnji potvrđuje i to što su u momčad Althea gurnuli i Nijemca Markusa Reiterbergera, koji je s BMW-om osvojio nacionalno IDM Superbike prvenstvo. A vjerojatno je u nekoj povratnoj vezi i to što se ove sezone, nakon duže pauze, utrka svjetskog prvenstva ponovo vozi u Njemačkoj.

Inače, momčad Althea je prošle godine koristila Ducatijeve motocikle, a uz Reiterbergera će njihove boje braniti i Jordi Torres, koji je prošle sezone uspješno debitirao u Superbikeu s Aprilijom i ostvario pobjedu na završnom okupljanju u Kataru.

S BMW-om bi jednako prisno trebala surađivati i momčad Milwaukee, koja je prošle sezone s Josh Brookesom osvojila britansko Superbike prvenstvo te su se nadali kako će za nagradu preuzeti ulogu službene momčadi Yamahe u svjetskom prvenstvu. Kad se Yamaha ipak udružila s Crescentom, britanska momčad se povezala s BMW-om, pri čemu će uz spomenutog Brookesa iskustvo skupljati i Karel Abraham, koji se proteklih nekoliko godina u momčadi svog oca potucao na dnu poretka MotoGP prvenstva.

fbmp ytmp imp