Motosport

MotoGP: Aprilia mijenja plan testiranja

1 BAU GP04 day2 hires

Novi Aprilijin MotoGP motocikl neće debitirati na zajedničkim testiranjima u Maleziji, nego privatnom testiranju u Kataru.

Aprilia se prošle godine vratila u MotoGP s prototipom baziranom na njihovom nekadašnjem CRT motociklu, a koji je opet bio evolucija superbike modela RSV4. Plan je bio da s tim hibridnim MotoGP strojem tijekom 2015. skupljaju podatke, a da paralelno s time razvijaju potpuno novi motocikl. Iako su, dakle, imali dosta vremena, čini se da će se da se razvoj tog novog motocikla ipak malo odužio.

Ispada tako da novi prototip neće biti spreman za prvu rundu službenih MotoGP testiranja koja se početkom veljače održavaju u Maleziji, no to ne znači da će Aprilia Gresini Racing Team propustiti to okupljanje. Bautista i Bradl će tom prilikom voziti evoluciju prošlogodišnjeg motocikla u namjeri da skupe što više podatka o unificiranoj elektronici i novim gumama koja sada isporučuje Michelin, što su najveće i itekako značajne tehničke novosti za 2016.

Novi RS-GP bi mogao debitirati sredinom veljače, no ne u Phillip Islandu, gdje je određena druga runda službenih MotoGP testiranja, nego na privatnim testiranjima u Kataru. Budući se početkom ožujka treća runda MotoGP testiranja treba održati baš u Kataru, u Apriliji tvrde da će tako lakše mjeriti ostvareni napredak, a vjerojatno će im sve to olakšati i sam početak sezone budući se prva utrka vozi na toj istoj stazi.

Pritom Aprilia, kao i Suzuki, nema stroga ograničenja po pitanju testiranja, a imaju i tu povlasticu da s početkom sezone ne moraju zamrznuti razvoj pogonskih agregata. Sve to bi trebalo pomoći da novi RS-GP uhvati korak, a ostaje još za vidjeti da li će se na startnoj rešetki pojaviti i prošlogodišnji modelu u rukama De Angelisa. Naime, momčad Ioda Racing računa s time da će im Aprilia iznajmiti stari RS-GP, no pojavile su se glasine kako Dorna želi da se ta suradnja preseli u Superbike, sve u cilju da to prvenstvo ne ostane siromašnije i za Apriliju, bez obzira na to što su se ovi već odavno odlučili povući i u potpunosti se posvetiti MotoGP-u.

fbmp ytmp imp