Motosport

MotoGP: Stoner 9. najbrži, Baz pao pri 290 km/h

OK TSTMAL 00439

Na zajedničkim testiranjima Stoner je bio sekundu sporiji od Petruccija i Lorenza. Baz je pao pri 290 km/h i izvukao se bez ozljeda

Iako je bila riječ o tek drugom od tri dana službenih testiranja u Maleziji, baš utorak je trebao biti najzanimljiviji jer je po prvi put od 2012. godine Stoner dijelio stazu s ostalim MotoGP vozačima. Deveto najbrže vrijeme novog testnog vozača Ducatija možda nije senzacija, no vozeći prošlogodišnji model Desmosedicija Stoner je bio samo 5 stotinki sekunde sporiji od Iannonea i 6 desetinki sekunde brži od Doviziosa. I to usprkos tome što je za razliku od spomenutih tvorničkih vozača Ducatija svoje najbolje vrijeme postavio na tvrdim, a ne mekim gumama.

No, Stoner nije bio jedini vozač Ducatija koji je plijenio pažnju. Petruci je na prošlogodišnjem Ducatiju ostvario najbrže vrijeme dana, njegov timski kolega Redding je bio 7., a Barbera je s pretprošlogodišnjim Ducatijem ostvario treće najbrže vrijeme. Ipak, sva trojica su svoja najbrža vremena ostvarila na mekim gumama, baš kao i četvrti Marquez.

Takvom donekle neobičnom poretku je uvelike pridonio pad Lorisa Baza, kojem se u relativno ranoj fazi treninga na ciljnoj ravnini, pri nekih 290 km/h, praktično razletio stražnji kraj Ducatija. Francuski vozač se srećom izvukao bez posljedica, kasnije je čak i nastavio s testiranjem, no njegov pad je rezultirao jednosatnim prekidom, a nakon što se pokazalo da je vjerojatni uzrok pada eksplozija Michelinove stražnje gume, donijeta je odluka da se zabrani korištenje mekše smjese stražnje gume, ali i da se poveća minimalni pritisak s tvrđom smjesom gume.

Lorenzo je i s takvom tvrđom smjesom ostvario druge najbrže vrijeme, samo 6 stotinki sekunde zaostatka za Petruccijem, a na istoj smjesi guma su svoj najbrži krug odvozili Crutchlow i Rossi, koji su ostvarili 4. i 5. najbrže vrijeme.

Ostaje za vidjeti hoće li uvjeti na stazi trećeg dana testiranja dozvoliti daljnje spuštanje vremena, no stvari će svakako biti manje zanimljive bez Stonera koji se, po planu, u srijedu ne bi trebao pojavljivati na stazi. Za nadati se samo da će se 9. najbrže vrijeme pokazati dovoljno motivirajućim za sličan nastup na sljedećim zajedničkim testiranjima na njegovom Phillip Islandu, gdje je do preranog kraja (ili ipak samo privremenog prekida?) karijere praktično bio nepobjediv.

RezMaltest2 16

fbmp ytmp imp