Motosport

MotoGP: Suzuki GSX-RR za 2016.

2016 gsxrr1

Suzuki je za novu MotoGP sezonu pripremio snažniji agregat, seamless mjenjač i novi okvir.

Maverick Vinales i Aleix Espargaro su na službenim testiranjima u Maleziji imali pune ruke posla. Uz navikavanje na Michelinove gume i propisani elektronski paket, morali su temeljito preispitati i nove komponente na Suzukijevom MotoGP motociklu. A novo je praktično sve.

Obojica su pohvalili novi agregat, koji bitno odlučnije razvija snagu. Isto tako, GSX-RR je za 2016 konačno dobio i seamless mjenjač, iako im tek predstoji testiranje i naprednije verzije tog mjenjača, kod koje je bestrzajno mijenjanje stupnjeva prijenosa moguće i prema dolje.

Tvornički vozači su bili nešto manje oduševljeni novim okvirom, odnosno imali su bolji osjećaj za motocikl kada je nova pogonska grupa bila ugrađena u prošlogodišnju aluminijsku konstrukciju. No, testiranja su tek počela, a inženjeri imaju i još nešto vremena za razvoj, tako da je za pretpostaviti kako će do prve utrke u Kataru prošlogodišnji okvir postati prošlost.

Za razliku od ostalih momčadi, u Suzukiju trenutno imaju problem s držanjem stražnje Michelinove gume, dok im obveza prelaska na zajedničku elektroniku predstavlja prednost budući je njihov prošlogodišnji elektronski paket kaskao za onim s čim su raspolagali Yamaha, Honda, Ducati i Aprilia. Istina, na testiranjima u Maleziji je Vinales bio tek 12., a Espargaro 13. najbrži, no za pretpostaviti je da će GSX-RR biti konkurentniji nego prošle sezone.

Uostalom, vozačima Suzukija još slijedi testiranje u aerodinamičkom tunelu u Japanu, a onda i sređivanje dojmova na testiranjima u Phillip Islandu i Kataru, a nakon toga su im, jednako kao i Apriliji, mogućnosti razvoja i testiranja praktično neograničene za razliku od Yamahe, Honde i Ducatija koji će morati zamrznuti razvoj agregata.

2016 gsxrr5

fbmp ytmp imp