Motosport

MotoGP: Može li Rossi oboriti Agostinijev rekord?

5V6X22VOT5K9LC2748AR

Rossi nakon Jereza broji 113 pobjeda, odnosno 9 pobjeda manje od Agostinijevog rekorda. Dostižno ili ne?

Rossi nije samo pobijedio u Jerezu, nego je, vjerovali ili ne, po prvi put u svojoj karijeri vodio svaki krug u utrci nakon što je krenuo s pole-positiona. Istina, Lorenzo ga je nakratko prestigao u drugom krugu, no što tih nekoliko sekundi znači u beskraju Rossijeve karijere, koji je, onako usput, u Jerezu postavio neke nove rekorde i podsjetio na to da mi mogao oboriti i onaj ultimativni rekord.

Sve je krenulo još u subotu kada je Rossi bio najbrži na kvalifikacijama. Bio mu je tek treći „pole position“ u posljednje tri sezone, odnosno tek četvrti u posljednjih sedam sezona, no i šezdeset drugi u karijeri, čime je postavio novi rekord. Zapravo, nije postavio taj rekord, nego ga je samo izjednačio budući toliko najboljih startnih pozicija ima i Jorge Lorenzo. S obzirom da je Španjolac bitno mlađi i uglavnom uvjerljiviji na kvalifikacijama, za pretpostaviti je da će Lorenzo do kraja svoje karijere ipak osvojiti više „pole postiona“ od Rossija, a ako i neće on hoće Marquez koji ima samo 23 godine, a čak je 60 puta kretao s prve startne pozicije.

No, to je ionako utješna kategorija, ono što se broji su pobjede, naslovi i s tim u vezi rekordi koje je iza sebe ostavio Giacomo Agostini. Njegovih 15 titula će vjerojatno zauvijek ostati nedostižno, no Rossi bi s eventualno novim naslovom prvaka izjednačio Agostinijev rekord od 8 kruna u kraljevskoj klasi. Kad su u pitanju pobjede u toj najjačoj klasi Rossi ga je već odavno prestigao (87 naprema 68), baš kao i po broju stajanja na podiju (177 naprama 88, odnosno 213 naprama 159 ako gledamo sve klase), no još uvijek kaska po broju ukupnih pobjeda.

Njih je Agostini tijekom karijere skupio 122 (on tvrdi 123, jer broji i jednu pobjedu u klasi 750), dok je Rossi u Jerezu slavio 113. put. Dakle, iako se do prije samo dvije sezone, a posebno tijekom kalvarije s Ducatijem, takvo što činilo nemogućim, Rossi je po broju pobjeda ipak došao na samo jednoznamenkasti zaostatak za Agostinijem. No, može li ga dostići? Teško, ali nipošto nije nemoguće, utoliko više što je Rossi već produžio karijeru s Yamahom do kraja 2018, a i to ne mora nužno biti kraj budući je netom izjavio da ne vidi zašto i nakon toga, s 40 proljeća na leđima, ne bi mogao biti dovoljno brz.

Uglavnom, ako bi Rossi, recimo, nastavio trend od prošle sezone kada je upisao 4 nove pobjede, onda bi na kraju ove sezone imao 116 pobjeda, a na kraju 2017. godine 120 pobjeda, nakon čega mu ostaje još cijela sezona da dohvati Agostinijeve 122 pobjede. Jasno, takvo što je puno lakše reći, nego učiniti, čak i kad je Rossi u pitanju, a posebno sada kada bi te pobjede trebao otrgnuti iz usta Lorenza i Marqueza, koji također, s punim pravom, žele postati najbolji svih vremena. Barem statistički.

fbmp ytmp imp