Motosport

SBK: Davies i Ducati nedodirljivi u Imoli

0416 P05 Davies action

Dvije slične utrke u kojima je Davies s Ducatijem dohvatio dvostruku pobjedu ispred vozača Kawasakija.

Nakon što je prošle godine u Imoli dvaput odustao zbog kvarova, ovaj put je Davies došao do dvostruke pobjede na stazi koja se nalazi praktično u Ducatijevom dvorištu. I pritom nije samo pobjeđivao, nego je, nakon što je bio najbrži na kvalifikacijama, u obje utrke odradio i najbrži krug te vodio od prvog do posljednjeg metra,

U subotnjoj utrci ga je uspijevao slijediti svjetski prvak Rea, no on je imao problema s blokiranjem stražnjeg kotača kod kočenja motorom, tako da je deset krugova prije kraja nakratko produžio u pijesak i izgubio kontakt s vozačem Ducatija. Davies je nakon toga bez ikakvih problema došao do pobjede, dok se Rea lako obranio od timskog kolege Sykesa, koji je završio kao treći.

Ostali su bili druga liga, no to ne umanjuje uspjeh Torresa koji je s BMW-om dohvatio 4. mjesto, dok je Camier s MV Agustom trebao završiti kao peti, ali je u samoj završnici imao problema s elektronikom i „štucanjem“ agregata te je tako morao ispred sebe propustiti Giugliana na drugom tvorničkom Ducatiju. Poredak prve desetorice zatvorili su Vd Mark (Honda), Savadori (Aprilia) i Hayden (Honda) i Fores (Ducati), dok je Lowes s tek 11. mjestom potvrdio loš dan za Yamahu nakon što je njegov timski kolega Guintoli brutalno katapultiran s motocikla tijekom kvalifikacija te zaradio slomljeni gležanj i potres mozga.

Nedjeljna utrka je bila repriza prethodnog dana s tom razlikom da se Davies još lakše odvojio u vodstvu i došao do druge dvostruke pobjede ove sezone. Rea je i ovaj put imao problema kod kočenja motorom i ponovo ga je uporno slijedio njegov timski kolega Sykesa, no izostao je bilo kakav ozbiljniji napad tako da je poredak prve trojice bio identičan kao i u subotu.

Četvrto mjesto je pripalo Giuglianu na Ducatiju, dok je Camier s MV Agustom ovaj put uspio dohvatiti vrlo dobro 5. mjesto, daleko ispred Lowesa na Yamahi i Torresa na BMW-u. Hayden i Vd Mark na Hondama te Fores s Ducatijem zaključuju prvu desetoricu unutar koje je trebao biti i Savadori, no on je u posljednji tren, čini se, ostao bez benzina te je tako s Aprilijom jedva prošao kroz cilj kao jedanaesti.

Supersport utrka je prekinuta u ranoj fazi nakon problema s agregatom na Kawasakiju Randy Krummenachera, koji nije mogao krenuti u ponovljenu utrku u trajanju samo 11 krugova, te je tako bez borbe izgubio vodstvo u ukupnom poretku od svog timskog kolege Sofuoglua. On je nakon starta bio drugi, ali se brzo probio ispred Cluzela na MV Agusti, koji je nakon toga potonuo i na treće mjesta iza Jacobsena na Hondi. Cluzel se nakon nekog vremena ipak ponovo probio ispred Jacobsena, koji je na kraju završio kao treći, i započeo lov na Sofuoglua, no na kraju je ipak ostao kratak.

Rezultate utrka možete pogledati u donjoj galeriji.

Superbike (nakon 10 utrka)
1. J. Rea – Kawasaki – 221 bod
2. C. Davies – Ducati – 186
3. T. Sykes – Kawasaki – 154
4. M. vd Mark – Honda – 106
5. D. Giugliano – Ducati – 88

Supersport (nakon 5 utrka)
1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 86 bodovs
2. R. Krummenacher – Kawasaki – 71
3. J. Cluzel – MV Agusta – 58
4. K. Smith – Honda - 46
5. A. Baldolini – MV Agusta - 44

fbmp ytmp imp