Motosport

MotoGP: Dvostruka pobjeda Yamahe u Le Mansu

YT6WOAQHAZ465ZQ853W1

Lorenzo je dominirao, Rossi se probijao, Marquez je pao, a Vinales sa Suzukijem dograbio podij.

Nakon što je Lorenzo bio uvjerljivo najbrži na subotnjim kvalifikacijama, sportska prognoza za nedjelju je govorila da je prilično izvjesno kako neće biti neizvjesnosti, barem ne po pitanju pobjednika. Uvjerljivi start Lorenza je bio sasvim na tom tragu, pri čemu je Španjolcu išlo u prilog i što je Marquez zapeo iza Ducatijevog dvojca, dok je Rossi gubio vrijeme u okršajima s vozačima Tech3 Yamahe.

Na trenutak se činilo da bi možda Iannone mogao pratiti ludi ritam Lorenza, no vozač Ducatija je - nimalo neočekivano - pao ubrzo nakon što se pored svojeg kolege Doviziosa probio na drugo mjesto. Odmah potom Rossi je lako sustigao i još lakše obišao Doviziosa i Marqueza, ali ih se nije mogao otarasiti tako dugo dok na ulasku u dugački desni zavoj obojica nisu potpuno nezavisno jedan od drugog odradili nevjerojatno sinkronizirani pad.

Lorenzo je i dalje vozio u svom ritmu i pobijedio s više od deset sekundi prednosti u odnosu na Rossija, dok je Maverick Vinales bez većih problema došao do svog prvog MotoGP podija, ali i prvog podija za Suzuki od 2010. godine. Pritom je Vinalesu uvelike pomoglo što su čak trojica vozača ispred njega završila u pijesku, no isto tako mu se mora priznati da je bio samo 4 sekunde sporiji od Rossija, odnosno 14 sekundi sporiji od Lorenza koji je vozio u ludom ritmu.

Bodove za četvrto mjesto osvojio je ponovo neprimjetni Pedrosa, kao jedini vozač Honde koji nije ubilježio pad, peti je s Tech3 Yamahom bio Pol Espargaro ispred svoj brata Aleixa na drugom Suzukiju, dok je u svojoj prvoj ovogodišnjoj utrci Petrucci bio najbolje plasiran vozač Ducatija završivši na 7. mjestu. Osmi je bio Barbera na još jednom privatnom Ducatiju, dok su poredak prve desetorice zaključili Bautista i Bradl na Aprilijama.

Marquez se podigao nakon pada i s vidljivo oštećenim motociklom završio utrku, te je i s krugom zaostatka, zahvaljujući velikom broju padova i odustajanja, osvojio 13. mjesto i s time 3 boda koji bi se, tko zna, mogli jednog dana pokazati i presudnim u borbi za naslov prvaka. Vodstvo u ukupnom poretku je svejedno preuzeo Lorenzo, no Marquez kasni samo 5 bodova, a Rossi dodatnih 7.

U klasi Moto2 je najbolje krenuo Luthi, no prvo ga je obišao Rins, a onda i Corsi, tako da je Švicarac završio kao treći. Ispred njega je Corsi dugo držao priključak da bi Rins u završnici utrke ipak bio primjetno brži te je tako odnio svoju drugu pobjedu ove sezone i preuzeo vodstvo u ukupnom poretku od Lowesa, koji je završio kao šesti. Folger i Zarco su ubilježili padove umjesto bodova te su tako malo izgubili korak s vodećim dvojcem.

Nakon što je prošli put u Jerezu osvojio prvu pobjedu u Moto3 karijeri, Brad Binder je u Le Mansu došao i do svoje prve uzastopne pobjede s kojom se dodatno odvojio na vrhu poretka. Pritom se cijelu utrku ravnopravno borio sa Fenatijem, obojica na KTM-u, prije nego je projurio ciljem s 99 tisućinki ispred njega, dok je treptaj oka iza njihovih leđa prošao Navarro na Hondi, koji je u posljednji tren nadmudrio novajliju i timskog kolegu Caneta.

U donjoj galeriji možete pogledati rezultate sve tri utrke.

TRENUTNI POREDAK (nakon 5 utrka):

MotoGP
1. J. Lorenzo – Yamaha – 90 bodova
2. M. Marquez – Honda – 85
3. V. Rossi – Yamaha – 78
4. D. Pedrosa – Honda – 53
5. M. Vinales – Suzuki - 49

Moto2
1. A. Rins – Kaley – 87 bodova
2. S. Lowes – Kalex – 82
3. T. Luthi – Kalex – 69
4. J. Zarco – Kalex – 56
5. J. Folger – Kalex - 47

Moto3
1. B. Binder – KTM – 102 boda
2. J. Navarro – Honda - 78
3. R. Fenati – KTM – 67
4. N. Bulega – KTM – 47
5. N. Antonelli – Honda – 39

fbmp ytmp imp