Motosport

SBK: Prva pobjeda Haydena

Hayden malezija16

Rookie-veteran Hayden je u kišnoj Maleziji došao do prve Superbike pobjede. Dan ranije slavio je Sykes s Kawasakijem.

Superbike karavana je i ove godine navratila u Sepang, no ovaj put je bilo i dosta nepoznanica u igri budući je malezijska staza bila netom presvučena novim asfaltom, pri čemu su donekle promijenjeni i neki od zavoja. Oborivši rekord već u drugom krugu subotnje utrke, Sykes je pokazao da se savršeno prilagodio ispeglanoj stazi, što je onda i dodatno potvrdio time što ga nije uspijevao pratiti ni timski kolega i aktualni svjetski prvak Rea, koji je u konačnici zaostao nešto više od 5 sekundi.

Nakon dvojice Kawasakijevih vozača ciljem je projurio i Davies s Ducatijem, dok je grupu vozača u potjeri za četvrto mjesto predvodio rookie Marcus Reiterberger na BMW-u. Kad je on zbog tehničkog kvara morao odustati, 4. mjesto je naslijedio njegov timski kolega Torres koji se do kraja uspio oduprijeti dvojici tvorničkih vozača. Pritom je Lowes, bez obzira na to što je u ranoj fazi utrke nakratko izletio sa staze, osvojio 5. mjesto ispred Giugliana na Ducatiju, te tako ostvario svoj najbolji rezultat otkad je prešao na Yamahu.

Nicky Hayden je u pretposljednjom krugu doživio to razočaranje da ga u borbi za 7. mjesto (još jednom) obiđe bitno mlađi timski kolega Vd Mark. No, Hayden će se itekako slatko osvetiti u nedjelju, koje je osvanula uz jaku kišu. Bivši MotoGP prvak i vozač Honde se najbolje snašao u takvim uvjetima, brzo se probio u vodstvo, koje je onda uspio zadržati sve do kraja i tako u svojoj rookie sezoni doći do prve Superbike pobjede.

Doduše, u završnici utrke je Haydenu priprijetio Giugliano s Ducatijem, koji se uporno probijao kroz poredak i na kraju osvojio drugo mjesto s jedva nešto više od sekunde zaostatka. Rea je bio pobjednik u dvoboju s Daviesom za treće mjesto, te je tako u odnosu na njega još malo povećao vodstvo u ukupnom poretku. Iako je prošao ciljem deset sekundi nakon njih, Anthony West je potvrdio status „kišnog čovjeka“ osvajanjem 5. mjesta, pri čemu je rezultat utoliko impresivniji što je nastupio kao zamjena za ozlijeđenog Barriera u momčadi Pedercini Kawasaki.

Zbog jake jutarnje kiše Supersport utrka je bila pomaknuta iza nedjeljne Superbike utrke, a u takvom se kasnijem terminu i na asfaltu koji se sušio na kraju najbolje snašao Badovini na Hondi. Pritom je slomio srce gledateljima na stazi budući je u posljednjem zavoju obišao lokalnog heroja Khairuddina na Kawasakiju, prošavši ciljem samo 5 stotinki ispred njega, a unutar sekunde za pobjednikom završio je i Gino Rea na MV Agusti, dok je Jacobsenu na Hondi podij izmakao za četvrtinu sekunde. Sofuoglu nije imao dobar dan, posebno nakon što je u završnici utrke predao 5. poziciju Smithu, no vozač Kawasakija je ipak povećao vodstvo u ukupnom poretku budući su Cluzel (MV Agusta) i Krummenacher (Kawasaki) završili 7. i 8.

Rezultate utrka možete pogledati u donjoj galeriji.

Superbike (nakon 12 utrka)
1. J. Rea – Kawasaki – 257 bodova
2. C. Davies – Ducati – 215
3. T. Sykes – Kawasaki – 187
4. M. vd Mark – Honda – 125
5. D. Giugliano – Ducati – 118

Supersport (nakon 6 utrka)
1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 96 bodova
2. R. Krummenacher – Kawasaki – 79
3. J. Cluzel – MV Agusta – 67
4. K. Smith – Honda - 57
5. P. J. Jacobsen – Honda - 56

fbmp ytmp imp