Motosport

MotoGP: Lorenzo pobijedio Marqueza za samo 2 stotinke

5XUBGR0NUCOMVQED4EFW

Šteta je što je Rossi morao odustati, no utrka u Mugellu je svejedno ponudila fantastičan rasplet.

Sve je bilo spremno za ludnicu u Mugellu. Rossi je u subotu osvojio prvi „pole-position“ u Mugellu još tamo od 2008. godine, a tada je i zadnji put pobijedio na toj talijanskoj stazi. Jasno, sve je to daleko povijest, no baš zato se većina od stotinjak tisuća ljudi uz stazu nadala kako bi se povijest mogla ponoviti.

Iako je već do prvog zavoja vodstvo preuzeo Lorenzo, koji je startao iz drugog reda, Rossi ga se držao poput sjene, pokušavajući se probiti u vodstvo na svakom kočenju na kraju iznimno dugačke ravnice. Jednom mu je to i uspjelo, ali samo nakratko, jer je pritom morao proširiti putanju. Nakon toga je Lorenzo počeo voziti još defanzivnije, zatvarajući svaki mogući prolaz, no činilo se da je samo pitanje trenutka kada će nasrtljivi Rossi preuzeti vodstvo.

A onda je Rossi naglo usporio, da bi koji trenutak kasnije iz auspuha njegove M1 eruptirao bijeli dim predaje. Pogonski agregat je izdahnuo... Očito je brza staza u Mugellu zadavala probleme Yamahinom agregatu, jer se slična stvar dogodila i Lorenzu. No, Španjolac je bio te sreće da ga je tehnika izdala na jutarnjem zagrijavanju, tako da je za utrku dobio novi agregat.

Odustajanje Rossija svakako predstavlja antiklimaks, no daleko od toga da je utrka bila riješena. Za Lorenza se odmah potom zalijepio Marquez, koji je skrivao svoje karte sve do same završnice, da bi sve eruptiralo u posljednjem krugu. Nakon što je došlo i do laganog kontakta između dvojice Španjolaca, Marquez je uspio preuzeti vodstvo i činilo se da je sve riješeno. No, Lorenzo se odlučio za iznenadni pokušaj pretjecanja u brzoj zadnjoj šikani, pri čemu je ipak otišao malo preširoko na izlazu.

Marquez je tako ponovo projurio pored njega i agresivno mu se prepriječio na ulasku u zadnji zavoj. Prvi je i izišao na startnu ravninu, no dok Honda ima problema s ubrzavanjem iz takvih sporih zavoja, Lorenzo je uspio prenijeti nešto više brzine na ravnicu, nakon čega je jednostavno prepustio Yamahinom moćnom agregatu da odradi svoje. Netom prije ciljne crte Lorenzo je prestigao Marqueza i tako nakon nevjerojatno napete završnice uspio pobijediti s prednošću od samo 19 tisućinki sekunde. Ili ako ćemo zaokružiti, Marquez je izgubio za manje od s 2 stotinke sekunde što je minimalni zaostatak i u skijanju, gdje cijela utrka traje kraće nego samo jedan krug u Mugellu. A vozilo se 23 kruga, odnosno 120,6 kilometara.

Nakon odustajanja Rossija, treće mjesto je preuzeo Dovizioso na Ducatiju, koji je startao kao tek 13., no ubrzano ga je sustizao timski kolega Iannone, koji je krenuo iz prvog reda, ali je zbog problema sa spojkom odmah na startu potonuo u poretku. Uglavnom, iako ga je brzo sustigao, a onda i prestigao, Iannone se nikako nije mogao otarasiti Doviziosa, a tu je njihovu borbu dobro iskoristio Pedrosa, koji im se polako primicao.

Kad je Dovizioso pogriješio i otišao preširoko, za najnižu stepenicu pobjeda su se nastavili boriti Iannone i Pedrosa, te su pritom nekoliko puta izmijenili pozicije. I taj je dvoboj trajao do posljednjeg metra, a na kraju je ipak kao treći ciljem prošao Iannone s Ducatijem, pruživši tako utješnu nagradu talijanskim navijačima. Dovizioso je na kraju završio peti, dok se Vinales, koji je imao katastrofalan start s druge pozicije, sa Suzukijem postupno probio do konačnog 6. mjesta, s manje od 9 sekundi zaostatka za pobjednikom.

Moto2 utrka je bila prekinuta u relativno ranoj fazi nakon što je Vierge pao, a njegov Tech 3 motocikl probušio sigurnosnu zračnu ogradu. Zbog toga je odvožena skraćena utrka od samo 10 krugova, u kojoj se izdvojila vodeća skupina od 6 vozača. Ipak, među njima su o pitanju pobjednika odlučivali samo aktualni prvak Zarco i domaći junak Baldassarri, pri čemu je ciljem ipak prvi prošao Zarco, sa samo 3 stotinke sekunde prednost. Odmah iza njih je Lowes nadmudrio Luthija u borbi za treće mjesto, dok je dosad ukupno vodeći Rins osvojio sedmo mjesto nakon što je morao startati s kraja poretka. Time se zgusnula situacija u ukupnom poretku, pa tako prvu četvoricu vozača razdvaja samo 17 bodova.

Dugačka ciljna ravnina pruža obilje prilika za hvatanje zavjetrine u klasu Moto3 i stvaranje ogromne vodeće grupe, tako da je Maria Herrera, iako je zaostala manje od 5 sekundi za pobjednikom, bila tek 21. Jasno, najnapetije je bilo na vrhu kolone, gdje su odustajanje Fenatija zbog kvara i Navarra zbog pada trebala olakšati posao Binderu. No, vozač KTM-a se tek u posljednjem krugu odučio na pobjednički manevar, pri čemu je do treće uzastopne pobjede došao s manje od 4 stotinke prednosti u odnosu na talijanskog novajliju Di Giannantonioa na Hondi, kojem su tih 20 bodova ujedno i prvi bodovi u karijeri. Treće mjesto prigrabio je još jedan talijanski talent Bagnaia s Mahindrom, dok su 4. i 5. mjesto osvojili Antonelli i Quartararo s manje od 8 stotinki sekunde za pobjednikom.

Rezultate svih utrka pogledajte u donjoj galeriji:

TRENUTNI POREDAK (nakon 6 utrka):

MotoGP
1. J. Lorenzo – Yamaha – 115 bodova
2. M. Marquez – Honda – 105
3. V. Rossi – Yamaha – 78
4. D. Pedrosa – Honda – 66
5. M. Vinales – Suzuki - 59

Moto2
1. S. Lowes – Kalex – 98 bodova
2. A. Rins – Kalex – 96
3. T. Luthi – Kalex – 82
4. J. Zarco – Kalex – 81
5. D. Aegerter – Kalex - 52

Moto3
1. B. Binder – KTM – 127 bodova
2. J. Navarro – Honda - 78
3. R. Fenati – KTM – 67
4. N. Bulega – KTM – 55
5. F. Bagnaia – Mahindra – 54

fbmp ytmp imp