Motosport

TT Isle of Man: Kako je M. Dunlop oborio rekord kruga?

56581CAFD2704289B558A8C73891E608

Michael Dunlop je jurio i letio prosječnom brzinom od 215 km/h. Pogledajte kako zastrašujuće to izgleda.

Njegovi konkurenti će reći da Michael Dunlop jednostavno previše riskira, no zato i nerijetko pobjeđuje. Nakon prošlogodišnjih problema, ovaj put je na TT Isle of Man jurio punom snagom već od prvog kruga prve utrke, kada je u Superbike kategoriji sa svojim BMW-om S 1000 RR postao prvi čovjek koji je zloglasni krug na Otoku Manu odvezao ispod 17 minuta. Drugim riječima, smrvio je dosadašnji rekord iz stojećeg starta.

U drugom letećem krugu je išao još 2 desetinke brže, odradivši skoro 61 km dugačak krug u vremenu 16:58.254, što daje prosječnu brzinu od 214,67 km/h. To je dramatično brže od bilo koje MotoGP utrke, pri čemu Dunlop i društvo ne mogu računati na izletne zone. Upravo suprotno. Iako je Michael Dunlop nakon toga malo usporio, nakon odrađenih 6 krugova je smlavio i rekord utrke i to za 1 minutu i nepunih 16 sekundi. Ako vas zanima koliko zastrašujuće to izgleda, onda odvojite 17 minuta i pogledajte „on-board“ VIDEO njegovog rekordnog kruga broj 2.

I drugoplasirani Ian Hutchinson je sa svojim BMW-om išao ispod starog rekorda utrke, a isti vozač je kasnije oborio rekord Supersport utrke s Yamahom, te rekord utrke i kruga Superstock klase s BMW-om. Osim toga, u pokaznoj utrci sa samim sobom, Mark Higgins je oborio rekord kruga na 4 kotača. Njegov posebno pripremljeni Subaru WRX STi jurio je nevjerojatnom prosječnom brzinom od 207,17 km/h, odradivši krug za 17 minuta i 35 sekundi, što je skoro 2 minute brže od njegovog starog rekorda postavljenog 2014. godine.

No, to ne moraju biti i jedini ovogodišnji rekordi. U trenutku dok ovo pišemo, predstoji još jedna Superbike utrka, baš kao i još jedan Higginsov pokušaj sa Subaruom.

fbmp ytmp imp