Motosport

12h de Portimao: Iznimno tijesna pobjeda Yamahe

3RG9AJVH4Y64TZQB0KRV

Nakon 12 sati utrkivanja, momčad GMT94 Yamaha je za mizernih 8 stotinki sekunde pobijedila Suzuki.

Endurance utrke se smatraju napetim ako na kraju svega drugoplasirana momčad završi sa samo krug ili dva zaostatka za pobjednikom. Što onda reći za ovogodišnju utrku u Portimaou gdje je nakon 12 sati utrkivanja i odvoženih 393 krugova pobjednička razlika iznosila samo 81 tisućinku? To nije čak ni deseti djelić sekunde.

Pritom se momčad GMT94 Yamaha (D. Checa, N. Canepa i L. Mahias) povremeno izmjenjivala u vodstvu sa Suzukijevom momčadi SERT (V. Phillippe, A. Delhalle, E. Masson), ovisno o tome kako bi koji tim skrenuo u boks. Momčad GMT94 je vodila nakon 8 sati utrkivanja kada prvih 10 momčadi dobiva od 1 do 10 bonus bodova, ovisno o trenutnom plasmanu, no glavna nagrada je 35 bodova za onu momčad koja prva prođe ciljem nakon 12 sati utrkivanja.

Posljednje dvije smjene za momčad GMT94 Yamaha odradio je njihov najiskusniji vozač David Checa. No, Suzukijeva momčad SERT odradila jedno zaustavljanje manje u boksu. tako da je Checa izašao na stazu na drugom mjestu i odmah počeo proganjati Vincenta Phillipea, koji je 33 minute prija kraja utrke, kada se već spuštao mrak, ušao u boks na brzo nadolijevanje goriva. Njegovo mjesto na Suzukiju je preuzeo najmanje iskusan ali brz Etienne Masson, koji je nakon izlaska na stazu imao 12 sekundi zaostatka za Checom.

No, tada je i Checa ušao u boks na kratko nadolijevanje goriva i izmjenu stražnje gume, što je značilo da je Yamaha ponovo bila u zaostatku, ali ovaj put samo 4 sekunde. Uslijedila je bjesomučna jurnjava u kojoj su oba vozača vozili do krajnjih granica. Samo 14 minuta prije kraja Checa se s Yamahom vratio u vodstvo, ali nije se mogao otarasiti Massona. Nakon što su još nekoliko puta izmijenili pozicije, GMT94 Yamaha je ipak prva prošla ciljem samo 81 stotinku sekunde prije Suzukija u tradicionalnim SERT bojama.

Yamaha je mogla imati i dva tima na pobjedničkom podiju, no momčad YART je morala odraditi nešto duže zaustavljanje u boksu na ime previše bučnog ispušnog sustava, tako da su na kraju završili četvrti, s 2 kruga zaostatka u odnosu na Hondinu momčad, koja je zaostala 4 kruga za pobjednicima.

Momčad SRC Kawasaki, koja je pobijedila na 24 sata Le Mansa, ovaj put je relativno rano odustala zbog tehničkog kvara, tako da je vodstvo u ukupnom poretku preuzeo privatni Suzuki tim April Moto Motors Events, koji je u Le Mansu bio drugi, a u Portimau peti, završivši u istom krugu kao i četvrtoplasirana momčad YART.

Nakon lošeg otvaranja sezone u Le Mansu, SERT Suzuki se probio na treće, a GMT 94 Yamaha na 5. mjesto u ukupnom poretku. Do kraja endurance prvenstva je preostala još utrka za 8h Suzuke, krajem srpnja, te završnih 8h Oscherslebena, krajem kolovoza. Ubrzo nakon toga će započeti i nova sezona, koja će se po novom formatu voziti od jeseni do sredine idućeg ljeta.

Rezultati utrke 12h Portimao:

1. GMT 94 – Yamaha – 393 krugova
2. SERT – Suzuki – 393 krugova (+0,081 sek)
3. Honda Endurance Racing – Honda – 389 krugova
4. YART – Yamaha – 387 krugova
5. April Moto Motors Events – 387 krugova

Trenutni poredak:
1. April Moto Motors Events – Suzuki – 66 bodova
2. SRC Kawasaki – Kawasaki – 60
3. SERT – Suzuki – 59
4. F.C.C. TSR Honda – Honda – 53
5. GMT94 – Yamaha - 45

94 1058 011062016 12 H PORTIMAO RACE 1024x683

fbmp ytmp imp