Motosport

MotoGP: Zabranjuju se aerodinamična krilca

2 TIN3932

Gledajte ih dok možete, iduće sezone će MotoGP motociklima biti „podrezana krila“. Čudnovata krilca odlaze u povijest. Ili ipak ne?

Iako smo ih viđali i ranije, ove sezone su aerodinamična krilca poprimila orlovske proporcije. Dijelom je to rezultat uobičajene evolucije jednog takvog koncepta, a dijelom i posljedica obveznog korištenja generičkog i jednostavnijeg elektronskog paketa koji više ne nudi tako sofisticiranu kontrolu podizanja prednjeg kotača kod ubrzanja iz zavoja. Kako bi nadoknadili ograničenost softvera, konstruktori su odlučili za ugradnju spojlera koji stvaraju potisak i tako pritišću prednji dio motocikla, otežavajući podizanje prednjeg kotača.

Nije trebalo dugo pa da neki vozači i proizvođači izraze zabrinutost po pitanju sigurnosti, tvrdeći da se za skidanje kakve desetinke po krugu ne isplati riskirati da takva isturena krilca u slučaju kolizije nekoga povrijede. Neki su gunđali i zbog toga što se iza tako opremljenih motocikla stvaraju veće turbulencije što onda onom vozaču iza otežava hvatanje zavjetrine i pretjecanje.

Na kraju, tu su i visoki troškovi razvoja takvih aerodinamičnih pomagala, no svejedno su ih u međuvremenu ugradili baš svi MotoGP proizvođači. Pritom je postojala bitna razlika u njihovim dimenzijama, od „dvokrilca i trokrilca“ kod Ducatija do malih spojlera kod Honde, a ta dva tabora su imala i nepomirljive razlike u viziji daljnjeg razvoja. Honda je jednostavno inzistirala na tome da se krilca zabrane, što je dovelo do toga da unutar udruge MotoGP proizvođača (MSMA) nije moglo doći do dogovora o novim pravilima igre.

Zbog toga je Grand Prix komisija odlučila presjeći gordijski čvor te takva krilca jednostavno zabraniti. Time su, sasvim očekivano, izašli u susret Hondi i naljutili vodstvo Ducati Corsea, koje je već najavilo kako ne odustaje od korištenja aerodinamike i da će tražiti alternativna rješenja, ali i rupe u pravilima. Iako su, dakle, krilca zabranjena, čini se da bi po tom pitanju i iduća sezona mogla biti turbulentna.

fbmp ytmp imp