Motosport

SBK: Rae i Sykes podijelili pobjede u Laguna Seci

hi R09 Laguna Seca WorldSBK 2016 Race 2 Rea GB41462

Rea je pobijedio u prvoj pa odustao u drugoj utrci, prepustivši Sykesu da se bori s vozačima Ducatija.

Iako Rea dosad nije pobjeđivao na famoznoj stazi Laguna Seca, nikoga ne iznenađuje što mu je pod kalifornijskim suncem to ovaj put pošlo za rukom. Kako što to često biva, Rea i njegov timski kolega Sykes su bili svijet za sebe, no ovaj su put nakratko gledali u leđa prošlogodišnjem dvostrukom pobjedniku Daviesu, prije nego je pao već u 5. krugu zbog problem s kočenjem motorom na svom Ducatiju. Nakon toga je treće mjesto preuzeo njegov timski kolega Giugliano, no i on je ubrzo završio u pijesku.

U međuvremenu je Rea dvaput pogriješio u poznatom corkscrew zavoju, no svejedno se uspio probiti ispred Sykesa i pobijediti ga za nepunu sekundu. Daleko iza Kawasakijevog dvojca, treće mjesto je pred domaćom publikom osvojio Hayden na Hondi, malo ispred timskog kolege Vd Marka, te Lowesa na Yamahi i Savadorija na Apriliji.

Nedjeljna utrka je prekinuta nakon samo nekoliko krugova, nakon čega je uslijedio novi start po skraćenom programu. Prva tri kruga je vodio Giugliano s Ducatijem, da bi se nakon toga Sykes probio u vodstvo, a Rea zbog tehničkog kvara prvi put ove sezone ostao bez bodova. Sykes je defanzivnom vožnjom uspio sačuvati vodstvo do samog kraja, dok se odmah iza njegovih leđa odvijala bespoštedna borba tvorničkih vozača Ducatija. Na kraju je Giugliano bio za pola sekunde brži od Daviesa, a istovremeno samo 2 desetinke sporiji od pobjednika Sykesa.

S više od 11 sekundi zaostatka četvrti je ciljem prošao Fores na privatnom Ducatiju, Hayden je ovaj put bio 5., dok je Torres s BMW-om završio šesti ispred VD Marka s Hondom. Budući je Rea odustao, a Sykes pobijedio, razmak između Kawasakijevog dvojca je smanjen na 46 bodova u trenutku kad su do kraja prvenstva ostale još 4 runde, odnosno 8 utrka, od kojih je prva na rasporedu tek sredinom rujna. Kao i obično, u Laguna Seci se nije vozila utrka Supersport prvenstva. Rezultate Superbike utrka u Laguna Seci pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK

Superbike (nakon 18 utrka)
1. J. Rea – Kawasaki – 368 bodova
2. T. Sykes – Kawasaki – 322
3. C. Davies – Ducati – 260
4. D. Giugliano – Ducati – 185
5. M. VD Mark – Honda – 185

fbmp ytmp imp