Motosport

MotoGP: Sjajan proboj Crutchlowa i Rossija u Brnu

MotoGP Brno2016podij

Crutchlow je odnio briljantnu pobjedu, a Rossi smanjio bodovni zaostatak za Marquezom. Prva Moto3 pobjeda Peugeota i zgušnjavanje u vrhu Moto2 klase.

Sve tamo do skoro polovice utrke u Brnu, činilo se da bi Ducati mogao dohvatiti drugu pobjedu u nizu. I to ne samo dvostruku, kao na prethodnoj utrci u Austriji, nego čak i četverostruku budući su prve četiri pozicije zauzimali Iannone i Dovizioso na tvorničkim Ducatijima, te Redding i Barbera na privatnim (i starim) Desmosedicijima.

No, sva četvorica su, zapravo, utrku izgubili i prije nego su startali. Naime, iako je staza bila izdašno namočena, kiša je prestala i bilo je za očekivati da će se asfalt polako sušiti. I zato se velika većina vozača odlučila za mekšu smjesu kišnih guma, koje po prirodi stvari bolje drže, a to što se brže troše nije trebao biti problem jer se pretpostavljalo kako će se već do sredine utrke asfalt dovoljno osušiti da započnu ulasci u boks i preskakanje na motocikle s gumama na suho.

Nekolicina vozača se ipak odlučila na rizik. Među njima su se neki, kao Rossi i Lorenzo, odlučili za tvrdu smjesu stražnje kišne gume, dok su drugi, kao Crutchlow i Baz, i naprijed i straga stavili tvrdu smjesu. Tvrđe gume se bitno teže i sporije zagrijavaju na mokrom asfaltu, ali i duže traju. Zbog toga su vozači s tvrdom smjesom tonuli u poretku prvih nekoliko krugova i njihovo kockanje bi im se osvetilo da je ponovo počela kiša ili da se staza počela ozbiljnije sušiti. Srećom po njih, istina je bila negdje u sredini.

U sedmom krugu su se Crutchlow i Rossi borili za 12. mjesto u ukupnom poretku, sa skoro 9 sekundi zaostatka za vodećim Iannoneom. A onda su započeli proboj. Crutchlow je neumoljivo skidao sekundu za sekundom i pet krugova prije kraja dohvatio vodstvo, a Rossi ga je slijedio s određene distance te se u istom krugu probio na drugo mjesto. Ipak, s mekom prednjom gumom nije mogao slijediti Crutchlowa, koji je tako postao prvi britanski MotoGP pobjednik u posljednjih 35. godina i slavlja Barry Sheena u Švedskoj 1981.

Rossi je u Brnu prije točno 20 godina osvojio svoju prvu pobjedu, tada u klasi 125, a sada je osvajanjem drugog mjesta pokazao kako je još uvijek u vrhunskoj formi. Usput je u ukupnom poretku prestigao Lorenza, kojem se raspala prednja guma, te barem malo smanjio bodovni zaostatak za Marquezom, koji je igrao na sigurno i osvojio treće mjesto. Neposredno iza njega ciljem su prošla dva Avintia Ducatia, pri čemu je Baz sa tvrdim gumama u pretposljednjem krugu projurio pored timskog kolega Barbere na mekšoj smjesi.

Inače, velik je broj vozača završio s gotovo potpuno uništenom mekšom prednjom gumom, uključujući i Iannonea, koji je s vodeće pozicije pao na 8. mjesto, dok je njegov timski kolega Dovizioso još sredinom utrke iz tog razloga otišao u boks i zamijenio motocikl, da bi na kraju odustao. Lorenzo je čak dva puta ušao u boks na zamjenu motocikla i na kraju završio kao tek 17. s krugom zaostatka.

Moto2 utrka se vozila po gotovo monsunskim uvjetima u kojima je njemački vozač Jonas Folger vodio praktično od prvog do posljednjeg zavoja. Drugoplasirani Alex Rins je na kraju kasnio 5, a trećeplasirani Sam Lowes 9 sekundi, no obojica su mogli biti zadovoljni time što su smanjili bodovni zaostatak za vodećim Zarcom, koji je utrku u Brnu završio kao tek 11.

Nakon što smo u Moto3 klasi nedavno vidjeli prvu pobjedu indijske Mahindre, u Češkoj se slavila i prva GP pobjeda francuskog Peugeota. Pritom motocikl Peugeota nije ništa drugo nego Mahindra s drugačijim naljepnicama, ali to ne mijenja na senzaciji, utoliko više što je pritom prvi put slavio i škotski vozač John McPhee. Njemu je pomoglo i to što se na mokrom asfaltu poskliznuo dotad u utrci (i ukupno) vodeći Brad Binder, ali i specijalist za kišu Pawi, koji je ove godine u sličnim uvjetima već slavio u Argentini i Njemačkoj. S velikim zaostatkom za vozačem Peugeota, drugo mjesto je pripalo Jorge Martinu s Mahindrom, a treće je dohvatio rookie Fabio di Giannantonio na Hondi.

Rezultate sve tri utrke pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK (nakon 11 utrka):

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 197 bodova
2. V. Rossi – Yamaha – 144
3. J. Lorenzo – Yamaha – 138
4. D. Pedrosa – Honda – 109
5. M. Vinales – Suzuki - 100

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 181 bod
2. A. Rins – Kalex – 162
3. S. Lowes – Kalex – 137
4. J. Folger – Kalex – 108
5. T. Luthi – Kalex - 106

Moto3
1. B. Binder – KTM – 179 bodova
2. J. Navarro – Honda - 118
3. E. Bastianini – Honda - 94
4. R. Fenati – KTM – 93
5. F. Bagnaia – Mahindra – 90

fbmp ytmp imp