Motosport

SBK: U subotu slavio Davies, u nedjelju Rea

hi R10 Lausitzring WorldSBK 2016 Race 2 Sykes GB40717 2

Zanimljiv zaplet pa rasplet situacije u klizavom Lausitzringu. Dvije utrke, dva pobjednika, šest vozača na podiju.

Nakon višegodišnje pauze, SBK prvenstvo se vratilo u Lausitzring, gdje je Davies u subotu bio neuhvatljiv. Vozač Ducatija je prvo bio najbrži na kvalifikacijama, a onda je u utrci vodio od prvog do posljednjeg zavoja, pobijedivši s velikih 10,5 sekundi razlike. Razračunavanje za drugo mjesto prepustio je Kawasakijevom dvojcu te Savadoriju na Apriliji, no u toj je borbi prvo pao Rea, a odmah potom i Savadori. Nakon toga je sve bolji Hayden s Hondom pokušao uloviti drugoplasiranog Sykesa, ali se na kraju zadovoljio trećim mjestom, s manje od sekunde prednosti u odnosu na Torresa s BMW-om, kojem je lovio rep petoplasirani Camier s MV Agustom.

Budući je Rea odustao, Sykes je osvajanjem 20 bodova svoj zaostatak smanjio na 26 bodova i prvenstvo je odjednom ponovo postalo neizvjesno. No, tako je bilo samo do nedjeljne utrke. Start je dvaput odgođen zbog jake kiše koja je počela neposredno prije utrke te je ionako problematičan asfalt pretvorila u klizalište. Sykes je u takvim uvjetima prvo poveo utrku, pa proširio putanju i izgubio vodstvo, pa konačno pao. I sve to u prvom krugu!

Tako je vodstvo preuzeo Rea i počeo se postupno udaljavati s Kawasakijem, pobijedivši sa skoro 10 sekundi prednosti. Iza njegovih leđa su u borbi za drugo mjesto popadali Savadori s Aprilijom i Giugliano s Ducatijem, što je olakšalo posao Alexu de Angelisu, koji je s Aprilijom završio kao drugi i tako ostvario najbolji rezultat u svojoj rookie Superbike sezoni.

Da bi iznenađenje bilo potpuno, nepunih 5 sekundi kasnije je do svog prvog Superbike podija došao i Xavi Fores na privatnom Ducatiju. Camier je ponovo bio vrlo dobar s MV Agustom i prošao četvrti ciljem, dok je u borbi za 5. mjesto Guintoli, koji se vratio nakon dugačkog bolovanja, s Yamahom bio bolji od Daviesa na Ducatiju. Sykes se vratio u utrku i na kraju osvojio 4 boda za 12. mjesto, ali sada, šest utrka prije kraja, opet zaostaje 47 bodova. Rea će tu prednost teško ispustiti iz ruku.

Nije vijest da je Kenan Sofuoglu s Kawasakijem slavio u Supersport utrci, ali je svakako vijest ga je praktično cijelu utrku na oku držao Niki Tuuli na Yamahi R6. Ako nikad niste čuli za tog finskog vozača, to je zato jer on inače ne vozi svjetsko Supersport prvenstvo. U Njemačkoj je nastupio s pozivnicom, no to ga nije spriječilo da se čak i probije u vodstvo prije nego će ipak završiti kao drugi. Treće mjesto je osvojio Cluzel na MV Agusti s velikih 8 sekundi prednosti u odnos na četveroplasiranog Jacobsena s Hondom.

Rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK

Superbike (6 utrka prije kraja)
1. J. Rea – Kawasaki – 393 boda
2. T. Sykes – Kawasaki – 346
3. C. Davies – Ducati – 295
4. M. VD Mark – Honda – 203
5. N. Hayden – Honda – 195

Supersport (3 utrke prije kraja)
1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 171
2. R. Krummenacher – Kawasaki – 118
3. P. Jacobsen – Honda – 109
4. J. Cluzel – MV Agusta – 91
5. G. Rea – MV Agusta – 81

fbmp ytmp imp