Motosport

Rally: Maroko kao generalna proba za Dakar

155001 Toby Price KTM 450 RALLY Morocco 2016

Price i KTM imaju još jedan pobjednički pehar, Husqvarna prvog svjetskog prvaka, a Honda puno upitnika.

Marokanski OiLibya Rally je ponovo poslužio kao generalna proba za nadolazeći reli Dakar. Zbog toga su se pojavile sve tvorničke momčadi, a od zvučnijih imena nedostajao je samo Joan Barreda, prvi vozač Honde, koji je samo nekoliko dana ranije, bez prave konkurencije, glatko pobijedio na reliju u Kini.

Da se pojavio u Maroku, možda bi osvjetlao obraz Honde, ovako im se OiLibya Rally pretvorio u potpuno katastrofu. Kao što im je to već postao običaj, vozači Honde su ponovo bili brzi i pobjeđivali na pojedinačnim etapa, ali na kraju nisu bili ni blizu ukupnoj pobjedi. Benavides se dobro držao do pretposljednje etape, a onda je pao i ostao bez svijesti, te na kraju dana odustao. Goncalves je ozlijedio koljeno, a prije toga je imao i tehničkih problema, baš kao i Brabec, koji se na kraju dovukao u cilj kao tek 63. Sreća u nesreći je da imaju taman dovoljno vremena da zaliječe ozlijede i otkriju te nove misteriozne gremline, koji Hondin rally motocikl prate već godinama.

Za to će vrijeme Toby Price, pobjednik ovogodišnjeg relija Dakar, mirno spavati. Tih 5 dana u Maroku - koji su uključivali skor 1.900 km vožnje, od čega je 1.317 km otpalo na brzinske ispite - odradio je bez problema. Istina, uoči posljednje etape Australac je bio „tek“ drugoplasirani, ali je imao idealnu poziciju za napad i mali zaostatak za timskim kolegom Sunderlandom, koji se pod pritiskom ipak slomio, pogriješio u navigaciji, i tako Priceu dodatno otvorio put do pobjede.

Iza dvojice vozača KTM-a stigao je Čileanac Quintanilla s Husqvarnom, koji je cijelo vrijeme vozio s dodatnim oprezom budući je baš u odnosu na tu dvojicu morao obraniti malu bodovnu prednost u ukupnom poretku rally prvenstva. Na kraju mu je i to treće mjesto bilo taman dovoljno da nakon 5 relija (Abu Dhabi, Katar, Sardinija, Čile, Maroko) osvoji titulu svjetskog prvaka s ukupno 93 osvojena boda, što je 7 bodova više od Sunderlanda i 11 bodova više od Pricea.

Bila je to solidna generalna proba za Yamahu, čiji su tvornički vozači Rodrigues i Van Beveren osvojili 3., odnosno 5. mjesto, a između njih se smjestio i De Soultrait na još jednoj Yamahi. I Pedrero je sa Shercom bio dovoljno brz da 4 različite marke motocikla završe među prvom osmoricom.

Konačni poredak OiLibya Rally du Maroc:

1. T. Price – KTM – 13h:06min.35sek
2. S. Sunderland – KTM - +7.44
3. P. Quintanilla – Husqvarna - +17.02
4. H. Rodrigues – Yamaha - +19.05
5. X. De Soultrait – Yamaha - +33.04
6. A. Van Beveren – Yamaha - +33.59
7. M. Walkner – KTM – +34.01
8. J. Pedrero – Sherco - +37.40
9. P. A. Renet – Husqvarna - +49.06
10. R. Faggoter – Yamaha – 1:13.17

Quintanilla World Rally Champion 2016

fbmp ytmp imp