Motosport

MotoGP: Marquez je ponovo svjetski prvak

 TIN7931

Nakon pada Rossija i Lorenza, Marc Marquez je pobjedom u Motegiju došao do treće MotoGP titule u četiri godine.

Uoči utrke u japanskom Motegiju postojale su samo teoretske šanse da Marc Marquez već tri utrke prije kraja potvrdi osvajanje naslova. Odnosno, trebao bi to biti jako loš dan za tvorničke vozače Yamahe da bi Honda mogla novi MotoGP naslov proslaviti baš na svojoj stazi. Zbog toga se malo tko zamarao tom mogućnošću.

Vozači Yamahe su krenuli dobro. Lorenzo i Rossi su u prvom krugu vodili žestoku borbu s Marquezom za vodstvo, a malo se umiješao i Espargaro na Suzukiju. Kad se situacija malo smirila, Lorenzo se našao u vodstvu, no u 4. krugu ga je prestigao Marquez, a dva kruga kasnije i Rossi. No, već u idućem krugu Rossiju je popustila prednja guma nakon čega je njegova Yamaha završila u pijesku.

Marquez u tom trenutku još nije osvojio naslov, jer je Lorenzu i drugo mjesto bilo dovoljno da još malo produži san o eventualnoj obrani prošlogodišnjeg naslova. No, čini se da je Lorenzo pogriješio u odabiru smjese prednje gume tako da ga je počeo sustizati Dovizioso na Ducatiju. U grčevitom pokušaju da zadrži drugo mjesto, Lorenzo je morao voziti na rubu, a onda je 5 krugova prije kraja i njemu popustila prednja guma.

No, Marquez u tom trenutku još nije osvojio naslov. Za to mu je trebala pobjeda, koja mu je, doduše, bila nadohvat ruke, no i on je samo čovjek, koji može pogriješiti. Tako je i Marquez, kad je prošao po ciljnoj ravnini i vidio obavijest da je i Lorenzo odustao, u idućem krugu učinio nekoliko pogrešaka. No, nakon toga se ponovo sabrao i prošao ciljem kao prvi, nakon čega je mogao početi slaviti svoj peti naslov u posljednjih sedam godina, odnosno treću MotoGP titulu u svojoj tek četvrtoj sezoni u najjačoj klasi.

Pritom ove godine možda i nije bio tako furiozan kao 2013. ili 2014., ali je zato vozio bitno pametnije. Na Hondinom motociklu koji je bio daleko od savršenstva, Marquez je u dosadašnjem dijelu sezone ipak uspio skupiti 5 pobjeda, no presudnim se pokazalo to što je osvajao bodove u svakoj utrci, za razliku od Rossija i Lorenza koji su u 4 utrke ubilježili nulu. I Marquez je relativno često padao, no njemu se to događalo na treninzima, dok je za vrijeme utrka u pijesku završio samo u Le Mansu, a i tamo se podigao i došao do 3 boda. U svakom slučaju, sa 77 bodova prednosti u odnosu na Rossija i 91 bodom razlike u odnosu na Lorenza, Marquez je već tri utrke prije kraja potpuno zasluženo osvojio naslov u sezoni koja je za njega bila sve samo ne jednostavna.

U sjeni Marquezove pobjede i proslave naslova, drugi je ciljem prošao Dovizioso na Ducatiju, dok su se za treće mjesto međusobno borili vozači Suzukija, pri čemu se i ovaj put Vinales pokazao bržim od Aleixa Espargaroa. Desetak sekundi kasnije ciljem je prošao petoplasirani Crutchlow s LCR Hondom, šesti je bio Pol Espargaro s Tech 3 Yamahom, a bio je to i vrlo dobar dan za Apriliju budući je Bautista bio sedmi, a Bradl deseti. Između njih dvojice ciljem su prošli Petrucci i Redding na Pramac Ducatijima.

U klasi Moto2 još apsolutno ništa nije riješeno, ali Cluzelu su nakon dugačkog silaznog trenda ipak narasle šanse da obrani naslov. Naime, nakon što mu se u Aragonu približio na samo bod zaostatka, Rins je pao na treningu na Motegiju i pritom se ozlijedio, zbog čega je bio tek 22. na kvalifikacijama, pa je onda u pokušaju da se probije naprijed pao već u prvom krugu utrke. Za to vrijeme je vodeću poziciju zauzeo Luthi, koji se držanjem visokog tempa uspio otarasiti Morbidellija, no u završnici ga je počeo stizati Zarco. Francuzu je na kraju ipak nedostajao još jedan krug te je prošao ciljem s nepunih 4 desetinke zaostatka za Luthijem, ali i s 21 bodom prednosti u odnosu na Rinsa. U napetoj završnici, Morbidelli je ipak uspio obraniti 3. mjesto pred Nakagamijem, dok je Sam Lowes još jednom pao i tako izgubio treće mjesto u ukupnom poretku od Luthija.

U Moto3 klasi je Brad Binder već osvojio naslov, ali to ne znači da se vozač KTM-a zasitio pobjeda. Upravo suprotno, iako je već sredinom utrke upao u probleme s gumama, Binder je vodio od samog početka sve do zadnjeg kruga kada ga je u posljednji tren obišao Bastianini s Hondom i tako odnio pobjedu s prednošću od samo 17 tisućinki sekunde. Na radost domaće publike, kao treći je ciljem prošao Japanac Hiroki Oni, no on je kasnije diskvalificiran zbog premale težine, tako da je umjesto njega 16 bodova osvojio Nicolo Bulega.

Rezultate svih utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:
(tri utrke prije kraja)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 273 boda
2. V. Rossi – Yamaha – 196
3. J. Lorenzo – Yamaha – 182
4. M. Vinales – Suzuki – 165
5. D. Pedrosa – Honda – 155

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 222 boda
2. A. Rins – Kalex – 201
3. T. Luthi – Kalex – 179
4. S. Lowes – Kalex – 162
5. F. Morbidelli – Kalex- 157

Moto3
1. B. Binder – KTM – 269 bodova
2. E. Bastianini – Honda – 164
3. J. Navarro – Honda – 143
4. N. Bulega – KTM – 129
5. J. Mir – KTM - 124

fbmp ytmp imp