Motosport

MotoGP vs SBK: Rea s Ninjom ZX-10RR brži od MotoGP motocikla

hi Test 2016 WorldSBK

Jonathan Rea je sa Superbike motociklom na zajedničkim testiranjima u Jerezu bio brži od MotoGP vozača.

Istina, aktualni svjetski prvak je u tom trenutku na svom Kawasakiju imao Pirellijevu stražnju gumu za kvalifikacije, a bilo je i prehladno da Michelinove MotoGP gume dosegnu optimum. Isto tako, svojim kratkim ravninama staza u Jerezu ne daje priliku MotoGP motociklima da ispolje svu svoju brutalnu snagu, a treba priznati i to da na tim testiranjima nije bilo nikog iz Movistar Yamahe, Repsol Honde ili tvorničke momčadi Ducatija.

Međutim, sve dosad nabrojano ne čini ništa manje impresivnim najbrže vrijeme koje je na zajedničkim MotoGP i Superbike testiranjima Jonathan Rea ostvario na svom Kawasakiju Ninja ZX-10RR. Jer njegovih je 1:38.721 za 15 tisućinki sekunde brže od vremena s kojim je Rossi ove godine bio najbrži na MotoGP kvalifikacijama, odnosno za 14 tisućinki sekunde brže od službenog rekorda staze kojeg je 2015. postavio Lorenzo. Doduše, Lorenzo se te godine spustio i ispod 1:38, ali to smo mogli i prešutjeti.

Treba spomenuti i to da je s normalnim gumama Rea jurio 1:39.5 što je pola sekunde brže od najbržeg Rossijevog kruga u ovogodišnjoj MotoGP utrci. No, nije samo Rea bio brz. Iza vozača Kawasakija i Bautiste na MotoGP Ducatiju, treći najbrži je bio Davies na Superbike Ducatiju, pa slijedi Baz na prošlogodišnjem MotoGP Ducatiju, pa Sykes na Kawasakiju, pa Barbera na ovogodišnjem Desmosediciju, pa Aleix Esparagaro na MotoGP Apriliji, a onda i povratnik Melandri s Ducatijem, kao četvrti Superbike vozač među osmoricom najbržih.

Treba li na temelju svega toga donositi senzacionalne zaključke? Ne, MotoGP motocikli su u konačnici sigurno brži. Ali ovo je još samo jedna potvrda da su im bitno manje skupocjeni tvornički Superbike motocikli iznenađujuće blizu. A pritom treba uzeti u obzir da su u Jerezu Superbike vozači testirali modele za 2017., koji moraju biti još sličniji serijskim motociklima nego što je to dosad bio slučaj.

P.S.

Ovo je još samo jedna potvrda da neki MotoGP vozači možda i ne bi trebali biti MotoGP vozači, dok bi Rea to svakako trebao biti. Ali neće. 

 

 

fbmp ytmp imp