Novosti

Koncepti: Lazareth LM 847 sa 470 KS

Lazareth LM 847 uvodna

Ludovic je lud! Njegov frankenštajnski „motocikl“ kombinira Maseratijev V8 agregat od 470 KS s Panigaleovim žalcem.

Ludovic Lazareth nije bilo tko. Uostalom, bilo tko ne može dobiti/platiti tu čast da svoje najnovije čudovište, LM 847, predstavi na salonu automobila u Ženevi. A Lazareth to može jer sa svojim konceptima i preradama ima dugačku povijest bolesti, među koje se ubraja i skoro pa dvoznamenkasti broj Wazuma cestovnih četverocikala. Dobro, dvije Wazume ustvari predstavljaju trickle, s tim da se jedan od njih preko zime može transformirati u motorne sanjke, no jasno je što hoćemo reći.

Dakle, ako su i bili pokretani Ferrarijevim V8 ili BMW-ovim V12 agregatima, ili pak strojem iz Yamahe R1, dosad su to doista bili četverocikli. Četiri široke i raskošno razmaknute automobilske gume te nikakva mogućnosti naginjanja u zavoju. Osim možda na krivu stranu. Za razliku od njih, LM 847 ima 4 motociklističke gume i nudi mogućnost spuštanja u nagib, iako to možda i nije nešto što bi poželjeli iskusiti na stroju s 400 kg i osovinskim razmakom od skoro 2 metra.

Inače, Lazareth ima običaj da svoje četverocikle ukrasi repom s nekog serijskog motocikla, pa tako i LM 847 ima žalac od Ducatija Panigalea, dok sve ostalo djeluje unikatno. No, sama ideja i nije sasvim originalna budući je tadašnji DaimlerChrysler još početkom ovog tisućljeća predstavio slično koncipirani, a možda još blasmefimičniji, Dodge Tomahawk s V10 agregatom od 500 KS iz Vipera.

Ovo čudo iz Lazaretha je tu malo kratko, odnosno pokreće ga Maseratijev V8 stroj od 4.691 ccm i „samo“ 470 KS, koji preko hidrauličke „visko“ spojke, samo jednog stupnja prijenosa i dva pogonska lanca putuju do stražnjih kotača. Iako su neovisno ovješeni, stražnji kotači dijele samo jedan poprečno postavljeni amortizer, što bi moglo biti genijalno jednostavno rješenje, ali vjerojatno nije. A da i ne počnemo razmišljati o tome koliko je negdje kompliciran sustav upravljanja nezavisno ovješenim prednjim kotačima.

Uglavnom, dalo bi se još satima pričati smislenosti ove ideje, ali i to bi bilo besmisleno. U ljubavi, ratu i na konceptima je sve dopušteno, a teško je povjerovati u išta drugo osim toga da će LM 847 ostati upravo to, dakle koncept. Doduše, ne sumnjamo da će se naći neki „Jay Leno“ koji bi ga rado udomio u svojoj garaži, no to je već njegov problem. Što se nas tiče, fotografije ovog frankenštajna na 4 kotača govore više od riječi, pa zato zavirite u donju galeriju. Ako se ne bojite da je ludost zarazna.

fbmp ytmp imp