Novosti

Koncept: Yamaha 04GEN

2016 YAM 04GEN STA UVODNA

Feminizirani 04GEN je poseban po svom retro-futurističkom dizajnu i prozirnim oplatama. Mehanika tu nije bitna.

Sjećate li se možda koncepata GEN03, zamišljenih kao sportska, odnosno off-road inačica serijskog modela Tricity, skutera s tri kotača koji se naginje u zavoju. E, ovo je nešto sasvim drugo. Dakle, Yamaha je u Vijetnamu upravo predstavila koncept 04GEN, iz čijih se press materijala ne može iščitati ništa drugo doli da je njegov dizajn bio inspiriran elegancijom žene.

Svojim retro-futurističkim stilom podsjeća na Vespu 946, ali istovremeno, budući je riječ o konceptu, ipak odlazi u nove dizajnerske ekstreme. Između ostalog, plastične oplate su djelomično prozirne kako bi se bolje vidjela mehanika, iako toj istoj mehanici, istovremeno nisu posvetili ni slova.

Mehanika očito nije bitna, jer 04GEN, u ovom obliku, ionako nikad neće vidjeti serijsku proizvodnju. Ipak, na skuteru nalazimo BLUE-CORE logo, pod kojim Yamaha podrazumijeva novu generaciju štedljivih agregata, a zanimljivi dizajnersko-mehanički moment predstavlja izvedba kočnica. Naime, na prvi pogled se čini kao da je 04GEN opremljen bubnjevima, no pažljiviji pregled otkriva jednoklipna kliješta što daje naslutiti kako se unutar tog kućišta vrti disk. Dakako, budući je riječ o konceptu, to rješenje uopće ne treba biti funkcionalno.

Ah da, jesmo li rekli da pametni telefon dolazi na mjesto ploče s instrumentima. A kako drugačije? Više fotografija ove svakako atraktivne vizije skutera pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp