Novosti

Koncept: Honda NeoWing kao najava za Goldwing?

Honda Neowing 15

Ne, novi Goldwing neće imati tri kotača. Iako to čak i ne bi bilo loše s obzirom na težinu.

Honda je prošle jeseni u Tokyju predstavila izrazito futuristički koncept NeoWing, koji se u tom trenutku činio kao odgovor na Yamahin slično koncipiran MWT-9. No, sad kad se zvjezdana prašina malo slegla, čini se kako bi NeoWing trebao biti najava novog Goldwinga.

Istina, kad su japanski koncepti u pitanju, stvari nikad ne treba shvaćati doslovno, no svakako je indikativno što se NeoWing se može prevesti kao „novi Wing“. Znači li to da će novi Goldwing imati tri kotača? Ne, nipošto. Dvije su druge stvari koje kod NeoWinga mirišu na Goldwing.

Prva su dizajnerske smjernice, iako je jasno da će Goldwing imati bitno pitomije crte lica. Drugi potencijalni transfer se odnosi na NeoWingovu hibridnu pogonsku grupu, koja se sastoji od bokser agregata s četiri cilindara i elektromotora. Ako postoji motocikl koji svojom koncepcijom i grandioznošću može „progutati“ takvu hibridnu tehnologiju, onda je to svakako Goldwing, iako je za očekivati da će se paralelno s time nuditi i verzija s klasičnim šestcilindričnim bokserom.

Jasno, novi Goldwing će ponovo biti rasadnik najnovije tehnologije, pa je tako za očekivati otvaranje novih horizonata po pitanju elektronskih pomagala i elemenata luksuza, a biti će zanimljivo vidjeti u kojem se smjeru razvija tehnologija zračnog jastuka, koja je na Goldwingu debitirala još 2006. godine. Osim toga, neki od prijavljenih patenata daju naslutiti kako će novi Goldwing, koji bi mogao stići kao model za 2017., imati dosta specifičnu izvedbu prednjeg ovjesa, s obiljem polužja i monoamortizerom.

No, jedan od najvećih tehnoloških iskoraka bi trebalo biti baš uvođenje hibridne tehnologije, koja bi onda s godinama postupno selila niz piramidu Hondine ponude. Doduše, i aktualni Goldwing je svojevrsni hibrid, no dosad je elektromotor služio samo za hod unazad, a sada bi trebao pomaknuti stvari i prema naprijed.

fbmp ytmp imp