Novosti

Novitet: Harley-Davidson Roadster

a3134 uvodna

Upside-down vilica, dvostruki diskovi i niski upravljač. Potpuno novi Roadster nije još samo jedan Sportster 1200.

Iako mu je mehanika bazirana na aktualnim modelima iz serije Sportster 1200, netom predstavljeni i dosad nepostojeći model Roadster je utoliko drugačiji da ga gotovo možemo smatrati potpuno novim modelom. Uostalom, riječ je o jedinom članu Sportster obitelji koji ima dvostruke prednje diskove i upside-down vilicu, koja je uz to postavljena dosta strmo te u kombinaciji s posebnim stražnjim amortizerima osigurava i nešto duži hod ovjesa.

Isto tako, sjedalo je podignuto na 785 mm, što je uvjerljivo najviša vrijednost u čitavoj paleti Harley-Davidsona, a kad tome pridodamo i niski upravljač dobivamo skoro pa sportsku ergonomiju, bez obzira na to što su oslonci za noge nisu povučeni unatrag, nego su ostali u sredini. Roadster ima i lagane aluminijske naplatke promjera 19 cola sprijeda i 18 cola straga, a zanimljivo je da na okruglom instrumentu, atipično za Harley-Davidson, središnje mjesto zauzima analogni brojač okretaja, dok se ostale informacije ispisuju na LCD-u.

Uvjetno govoreći, Roadster je sportska verzija Sportstera, koja pritom gotovo da i napušta koncepciju customa te koketira s danas izuzetno popularnim retro nakedima. Roadster po mnogočemu nastavlja tamo gdje je prije nekoliko godina stao zabavni, ali i osporavani XR 1200, a cjenovno bi se mogao pozicionirati malo iznad modela Forty-Eight, što znači da se vjerojatno može govoriti o kakvih 110 do 115 tisuća kuna za osnovni model. Više informacija o ovom intrigantnom novitetu od 259 kg i kakvih 70 KS pročitajte u idućem broju Moto Pulsa, a dodatne fotografije potražite u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp