Novosti

Koncept: BMW R5 Hommage

BMW R5 Hommage

Je li ovaj koncept, izrađen u čast modela R5 i opremljen kompresorom, najava povratka cruiser segmentu?

Iza naziva Hommage se zapravo skriva moderna interpretacija prijelomnih modela u BMW-ovoj povijesti, a dosad je taj tehničko-umjetnički proces obuhvatio nekoliko kultnih modela automobila, ali i motocikl Concept Ninety iz 2013. godine, koji je odavao počast modelu R 90 S. Sada su na istom prestižnom skupu Concorso d'Eleganza Villa d'Este predstavili i koncept R5 Hommage, kojim slave 80. rođendan donekle prijelomnog modela R5.

Pritom ovaj koncept ima i neke elemente prerade budući je kao baza poslužio dvocilindrični agregat od 494 ccm, koji je doista pokretao originalni R5, s time da je ovaj konkretan primjerak boksera bio oštećen za vrijeme utrke. Jasno, za ovu prigodu je doveden u red, oštećene poklopce ventila su zamijenili oni izrađeni od jednog komada aluminija, a na sve to je pridodan i mehanički kompresor, što je bilo rješenje kojim je BMW kasnih 30-ih godina opremao svoje natjecateljske motocikle te 1939. godine pobijedio na TT-u Isle of Man.

Originalni R5 je bio namijenjen cesti, ali je zbog tada zdravih 24 KS i impresivnih 140 km/h, te gotovo revolucionarnog korištenja teleskopske vilice, bio često „zlorabljen“ i za utrke. Osim po prednjoj vilici, R5 se od svojih se prethodnika razlikovao i po okviru od ovalnih cijevi, umjesto onog od prešanog čelika, a sve to su uzeli u obzir Ronny i Benny Noren, koje je BMW angažirao da oko spomenutog bokser agregata vlastoručno stvore ovaj potpuno novi motocikl, odnosno koncept.

Po uzoru na originalni R5 ručno su interpretirali i njegov prepoznatljivi spremnik goriva, koji se zajedno sa stražnjim dijelom okvira elegantno spuštao prema središtu stražnjeg kotača. Iako je opremljen i nekim sasvim modernim detaljima, kao što su diskovi i radijalna kočiona kliješta, ili pak stražnji monoamortizer, tu je i više nego dovoljan broj elemenata, poput kardanskog prijenosa ili ručki što izviru iz krajeva upravljača, koji doista odaju počast originalu. Do koje je mjere koncept sličan ili različit od originala možete provjeriti u donjoj galeriji, koja uz fotografije koncepta R5 Hommage sadrži i fotografiju modela R5 iz 1936. godine.

U svakom slučaju jedna od vidljivijih razlika u odnosu na original odnosi se na bitno položeniju prednju vilicu što, u kombinaciji s minimalističkim stražnjim krajem, rezultira stavom cruiser motocikla. Može li to onda biti najava povratka u cruiser segment gdje se prije 20 godina BMW (tek djelomično uspješno) okušao s modelom R 1200 C? Ovako na prvu R5 Hommage se čini samo kao stilska vježba, daleko od bilo kakve serijske proizvodnje, no možda smo isto mislili i za već spomenuti Concept Ninety, pa smo ubrzo nakon toga ugledali i serijski R nineT. Nadamo se da se povijest ponavlja.

Svakako pogledajte donju galeriju.

fbmp ytmp imp