Novosti

Top 7 iznenađenja na Intermot sajmu u Kölnu

Uvodna YAM MT09 EU BNS4DSJ DET 001

MT-09, GSX-S750, CB1100RS... Nismo im se nadali, ali to nije jedini razlog što su nas iznenadili.

Iako su Internet, špijunske fotografije i teaseri samih proizvođača uništili onaj slatki osjećaj iščekivanja, ovogodišnji Intermot sajam u Kölnu je ipak iznjedrio dosta iznenađenja. Neke od ovih noviteta nismo mogli ni naslutiti, neke druge smo jednostavno smetnuli s uma, a sedmoricu probranih vam donosimo u jednom paketu iznenađenja i to poredane obrnutim abecednim poretkom.

Yamaha MT-10 SP

1 2017 YAM MT10 SP

Zamjeramo Yamahi što nas je navela na krivi zaključak da će u Kölnu predstaviti novi R6. To se nije dogodilo, odgođeno je za neki drugi trenutak, a najkasnije za salon u Milanu, no djelomično su se iskupili time što su brutalni super-naked MT-10 predstavili u posebnoj SP verziji, koji je neke elemente preuzela od Yamahe R1M. Tako je MT-10 SP opremljen Öhlins poluaktivnim ovjesom, ali i digitalnim instrumentima u boji, a tu je i novi quickshifter, kojeg za 2017. dobiva i „običan“ MT-10.

Yamaha MT-09

2 2017 YAM MT09

Budući je prije samo nekoliko mjeseci, odnosno početkom ove godine, bio predstavljen ažurirani MT-09, s elektronskom kontrolom proklizavanja i novim mapama, doista se nismo nadali da ćemo ovaj bestseler tako skoro vidjeti redizajniranom izdanju. A naše iznenađenje je utoliko veće što obnovljeni MT-09 djeluje bitno atraktivnije od svog već pomalo umornog prethodnika. Prednja maska i LED svjetla su dizajnirana po uzoru na MT-10, a i straga nalazimo potpuno novo LED svjetlo, ali i „plutajući“ nosač tablice. Osim toga, novi MT-09 je bogatiji i za novu prednju vilicu, kliznu spojku, quickshifter...

Suzuki GSX-S 750

3 GSX S750

Za razliku od konkurenata, koji su zapreminom otišli prema gore, Suzuki i u klasi sportskih nakeda ostaje vjeran brojci 750. Kao nasljednik modela GSR 750, koji je dosad bio preslabo zamijećen, netom predstavljeni GSX-S 750 nije u potpunosti nov, ali predstavlja značajan iskorak u svakom pogledu. Agresivan dizajn je inspiriran snažnijim modelom GSX-S 1000, dok je poznati četverocilindrični agregat fino dorađen i umjesto dosadašnjih 106 istiskuje 114 KS. Osim toga, GSX-S 750 ima i snažnije kočnice, ali i kontrolu proklizavanja, pomoć za kretanje s mjesta, nove instrumente...

Suzuki GSX-R 125

4 GSX R125

Znali smo da Suzuki priprema GSX-R za A2 kategoriju, ali nismo ni slutili da će prije toga predstaviti i 125-icu. GSX-R 125 je zanimljiv već zbog svog aerodinamičnog dizajna, pri čemu se posebno ističe „njuška“ s LED svjetlom, a šesnaestogodišnjake bi trebao privući i beskontaktnim ključem, sustavom za pomoć pri kretanju s mjesta te LCD pločom s instrumentima. Iako one najvažnije brojke još nisu objavljene, iz Suzukija poručuju da je GSX-R 125 najlakši u klasi sportskih 125-ica, da najbrže ubrzava i nudi najbolji omjer snage i mase.

Kymco AK 550

5 KYMCO AK 550

U Kölnu su skuteri bili debelo u drugom planu, no Kymco je ipak iskoristio priliku da na njemu važnom njemačkom tržištu predstavi novi „sport-touring“ model AK 550. Dvocilindrični agregat od 550 ccm je, navodno, izvedenica onog kojeg Kymco proizvodi za BMW-ove skutere C650, a u ovom izdanju istiskuje sasvim konkretnih 53,5 KS. Ispod moderno i privlačnih plastičnih oplata nalazi se aluminijski okvir, zaslužan za to da AK 550 broji za tu klasu itekako prihvatljivih 226 kg. Upside-down vilica, kompletna LED rasvjeta, ABS marke Bosch, dvije mape i „keyless“ sustav pokazuju da je riječ o luksuzno opremljenom skuteru. A to nije sve.

Kawasaki Ninja 650 R

6 Ninja 650

Očekivali smo da će u paketu s ažuriranjem na Euro4 norme ER-6f biti podvrgnut i redizajnu, ali ovo je daleko više od toga. Za početak, od sada Kawasakijev sport-touring srednje zapremine nosi puno zvučnije ime Ninja 650, a uz to ima potpuno novi čelični okvir i aluminijsku stražnju vilicu, pri čemu je monoamortizer sada smješten u sredini, a ne bočno. Dvocilindrični agregat je izgubio 3 KS, ali je i cijeli motocikl za 16 kg lakši, dok je dizajn konačno „nabrušen“ i usklađen sa snažnijim Ninjama. a tu je i bogatija ploča s instrumentima. Klizna spojka i Boschov ABS dolaze u seriji, a pripremljena je i široka paleta dodatne opreme.

Honda CB1100 RS

7 CB1100 RS

Iako se možda moglo naslutiti da će Honda uz obnovljeni CB 1100 EX predstaviti i sportsku verziju svog retro motocikla, moramo priznati kako novo pridošli CB 1100 RS ima i više sportskih detalja nego što smo to očekivali. Za razliku od verzije EX koja se i dalje kotrlja na uskim gumama promjera 18 cola, CB 1100 RS ima lijevane naplatke od 17 cola i široke gume, deblju i strmiju postavljenu prednju vilicu, radijalna kočiona kliješta i drugačije stražnje amortizere. S druge strane, LED prednje svjetlo i klizna spojka su moderni elementi kojima se odsad može pohvaliti i klasičnije koncipirani CB 1100 EX.

fbmp ytmp imp