Novosti

Top 5 iznenađenja EICMA sajma

2017 YAM XS850AB EU BNS4 ACT 002

U Milanu je bilo mnogo noviteta, ali malo velikih iznenađenja. Ipak, bilo je nekoliko malih, ali zato ništa manje vrijednih.

U današnje digitalno doba teško je bilo što sakriti, a (možda baš zato) i sami proizvođači znaju, čak i mjesecima unaprijed, najavljivati svoje modele, pa i objavljivati fotografije i tehničke podatke prije službene premijere na samom sajmu. Tu su i brojne špijunske fotografije, curenje informacija i čitanje između redaka.

Zbog toga smo o velikoj većini predstavljenih modela unaprijed imali neku informaciju i zapravo je najveće iznenađenje bilo to što se neki od očekivanih noviteta nisu pojavili, barem ne u serijskom izdanju. No, među onim predstavljenima bilo je nekoliko novih modela o kojim prije toga nismo čuli ni vidjeli (gotovo) ništa. Među tim malim iznenađenja izabrali smo pet najugodnijih, poredanih po abecedi.

Aprilia Shiver 900 / Dorsoduro 900

Aprilia Shiver 900 2

Zbog nužnosti usklađivanja s Euro4 normama, i dugačkog staža na tržištu, možda je i bilo logično očekivati da će Aprilia predstaviti novi Shiver, no uspjelo im je to nekako sakriti do samog sajma. Možda i zato što najveća promjena izvire iznutra i odnosi se na skok sa 748,9 na 898 ccm, pri čemu je, bez obzira taj na porast zapremine od 20%, maksimum ostao na 95 KS. Shiver je pritom redizajniran, a Dorsoduro nije, a oba modela su sada bogatija i za elektronska pomagala.

Kawasaki Versys-X 300

Kawasaki Versys X 300

Dok je Kawasaki unaprijed objavio gotovo sve o modelima Z650 i Z900, svojim vjerojatno najvažnijim novitetima, Versys-X 300 je bio grom iz vedra neba. I konkurencija je u toj kategoriji imala nekoliko zanimljivih premijera, ali s dobrim dvocilindričnim agregatom preuzetim od modela Z300 i Ninja 300, novi Versys-X 300 bi mogao biti najkonkretniji avanturistički motocikl male zapremine, posebno kad je u pitanju vožnja asfaltom.

Suzuki V-Strom 250

SuzukiV Strom250

Priznajemo, za njega smo načuli još na Intermotu, ali Suzuki ga je do samog otkrivanja dobro skrivao, a onda iznenadio njegovim dizajnom. V-Strom 250 je izravni konkurent gore spomenutom Kawasakijevom novitetu. I on ima dvocilindrični agregat, ali manje zapremine i snage. Ostaje za vidjeti hoće li mu biti manja i cijena

Tomos Roadie

Roadie red1

Slobodno nas proglasite okorjelim nostalgičarima, da ne kažemo i jugonostalgičarima, ali nas je doista ugodno iznenadilo što smo nakon tko-zna-koliko godina vidjeli štand Tomosa u Milanu. A onda nas je još dodatno iznenadilo što je bio izložen novi model Roadie. Ovo „novi model“ shvatite uvjetno, jer Roadie stilski i mehanički nije baš miljama daleko od Classica, koji je, opet nostalgična izvedba socijalističkog Automatica. Još ugodnije su nas iznenadili planovi novog vlasnika Tomosa, ali o tome nekom drugom prigodom

Yamaha XSR 900 Abarth

2017 YAM XS850AB EU BNS4 STU 001 03

Iako je riječ tek o ekskluzivnoj verziji dobro poznatog retro modela, XSR 900 Abarth je ipak iznenađenje. Višestruko. Jer uz to što mu se nismo nadali, ugodno iznenađuje i svojim dizajnom. Prednji blatobran, maskica i poklopac sjedala suvozača su od karbona, a tu je i niski upravljač, posebni retrovizori i dvostruki završeci Akrapovič ispušnog sustava. Imajući tu opremu u vidu, baš kao i činjenicu da je XSR 900 Abarth ograničen na samo 695 proizvedenih primjeraka, vjerojatno će nas iznenaditi i cijena. I to ne baš ugodno.

fbmp ytmp imp