Motosport

MotoGP: Lorenzo brz na Ducatiju, Vinales najbrži na Yamahi

Test Valencija 16

Vinales je u svom prvom kontaktu s Yamahom M1 odmah bio najbrži na testiranjima u Valenciji.

Ovogodišnje dvodnevno testiranje nakon posljednje utrke sezonu u Valenciji bilo je zanimljivije nego inače. Naime, za iduću sezonu je znatan broj vozača promijenio momčadi i marku motocikala i bila je to prva prilika da neke jake igrače prvi put vidimo na njima novoj i nepoznatoj mašineriji.

Glavna zvijezda je trebao biti Jorge Lorenzo (gornja fotografija), koji je mogao prvi put isprobati Ducatijev MotoGP motocikl. Prvi dan je odradio i bolje od očekivanja, završivši kao treći najbrži, u sendviču između Rossija i Marqueza. Drugi dan je uspoređivao ovogodišnji Desmosedici s onim za iduću sezonu, a iako je skinuo dodatne tri desetinke sekunde, na kraju je bio tek solidan osmi, sa zaostatkom od nepunih 8 desetinki, odnosno 4 desetinke za novim timskim kolegom Doviziosom, koji je bio treći najbrži.

Tako je Lorenza uspio zasjeniti Maverick Vinales, koji je nakon dvije godine sa Suzukijem imao prvu priliku probati Yamahu M1 i odmah je bio najbrži. Prvi dan je bio samo dvije stotinke brži od Rossija, dok je drugi dan još ubrzao i pobjegao Marqueza za nepune dvije desetinke. Istina, još uvijek je bio pola sekunde sporiji od vremena kojeg je nekoliko dana ranije Lorenzo odvozio na kvalifikacijama, ali je na kraju dana svejedno bio tri četvrtine sekunde brži od Rossija.

Dobro je startao i Iannone, koji je u svojoj premijeri sa Suzukijem bio četvrti najbrži, ali je drugog dana zabilježio i čudan pad na samom početku kočenja, baš kao i njegov timski kolega i novajlija Rins, koji je pritom udario u ogradu i ozlijedio kralježnicu, srećom bez težih posljedica. Slično je bilo i u Apriliji, gdje je Aleix Espargaro bio 9. najbrži, dok je njegov timski kolega Sam Lowes završio u bolnici već prvog dana testiranja.

Za razliku od Rinsa i Lowesa, koji su imali bolno MotoGP krštenje, druga dva dojučerašnja Moto2 vozača su se odlično snašli. Folger je završio taman unutar prve desetorice i sekunde zaostatka za najbržim, dok je aktualni Moto2 prvak Zarco, koji također vozi Tech 3 Yamahu, bio odmah do njega.

S dosta zanimanja se pratilo koliko će brz biti KTM-ov motocikl s dvojicom bivših vozača Tech 3 Yamahe. Na kraju rezultati nisu bili spektakularni, no Pol Espargaro je imao solidan početak s KTM-om zaostavši manje od 2 sekunde, dok je Bradley Smith kasnio 2,5 sekunde. Polu Espargarou je, baš kao i Lorenzu, ali Vinalesu(?), Yamaha zabranila davanje izjave, dok je Smith poručio kako je zadovoljan potencijalima koje nudi KTM RC16.

Inače, Marquez je isprobavao novi agregat Honde, s promijenjenim intervalima paljenja, dok je Rossi studirao novu evoluciju Yamahina agregata. Nijedan ni drugi nisu mogli sakriti da su pomalo razočarani doživljenim ubrzanjima, ali i da u određenim područjima ima nekih pomaka nabolje. Do kraja studenog i propisanog zimskog odmora slijedi još jedna rudna privatnih testiranja na kojima neće sudjelovati Lorenzo jer za to nije dobio dozvolu Yamahe čiji je službeno zaposlenik do kraja ove godine.

U galeriji možete pogledati rezultate drugog dana testiranja u Valenciji, ali i prve fotografije Vinalesa (#25) na Yamahi, Iannonea (#29) na Suzukiju, Smitha (#38) na KTM-u i Aleixa Espargaroa (#41) na Apriliji.

fbmp ytmp imp