Novosti

FB Mondial se vraća iz mrtvih

Mondial Piega

Nekoć slavna talijanska marka uskrsnut će na EICMA sajmu. Ovaj put će se fokusirat na retro motocikle male zapremine.

Kad je 1949. godine pokrenuto Grand Prix prvenstvo, FB Mondial je prve tri godine dominirao klasom 125, a onda su još 1957. godine imali svjetske prvake u klasama 125 i 250. Nakon toga su im, kao mnogim talijanskim proizvođačima, kola polako krenula nizbrdo, na putu prema zaboravu iz kojeg su se nakratko istrgnuli početkom ovog tisućljeća sa sportskim modelom Piega, opremljenim motorom Honde VTR 1000 SP-1 i karbonskim stražnjim krajem proizvedenim u Hrvatskoj.

Moto Pulsov test tog motocikla iz 2004. godine možete pročitati ovdje, no ne trebate se nadati da će novi modeli, koji bi trebali biti predstavljeni na nadolazećem EICMA sajmu u Milanu, imati ikakve veze s Piegom. Umjesto toga, sve se izgleda svodi na retro motocikle male zapremine, pri čemu nam cijela priča nekako vuče na to da bi, zapravo, mogla biti riječ o ušminkanim kineskim motociklima, kao što je to slučaj i kod druge talijanske marke SWM, koja je oživjela prošle godine.

U prilog takvom razvoja događaja ide i spoznaja da je uz vlasnika imena FB Mondial u igri i vlasnik tvrtke Pelpi International, koja u Italiji distribuira skutere i ATV-ova tajvanske marke Aeon. No, nikad se ne zna, pustimo se iznenaditi.

fbmp ytmp imp