Novosti

Vozz RS 1.0 – Kaciga koja se otvara straga

Vozz uvodna

Australci su osmislili kacigu koja se otvara sa stražnje strane kako bi se povećala praktičnost, udobnost i sigurnost.

Danas su preklopne kacige postale normalna pojava. Kao kombinacija integralne i jet kacige, preklopni modeli svakako povećavaju udobnost tijekom vrućih dana, no mnogi još uvijek gaje skepsu prema tome neće li se prilikom pada otvoriti slučajno otvoriti prednji dio koji štiti bradu i lice. Pitanje je da li jedna ovakva revolucionarna kaciga, koja se otvara sa stražnje strane, pojačava ili umanjuje te strahove.

Vozz RS 1.0 je rezultat točno desetljeća istraživanja australskih inovatora, koji tvrde da se takvim rješenjem istovremeno povećava praktičnost, udobnost i sigurnost. Trebala bi biti praktičnija zbog toga jer u ovakvu kacigu ne treba uvlačiti glavu, nego se ona jednostavno natakne i nakon toga laganim pritiskom zaklopi. Ne treba čak ni stezati ili kopčati vezicu jer je kaciga potpuno zatvorena s donje strane brade, što bi onda trebalo povećati i udobnost jer se zračne struje ne mogu zavlačiti pod kacige. Doduše, nigdje ne spominju kako se to odražava na problem s magljenjem vizira.

Ako na trenutak ignoriramo strah da bi se i takva kaciga mogla otvoriti prilikom pada, onda možemo pretpostaviti da je riječ o zanimljivom rješenju koje bi doista moglo pridonijeti i sigurnosti. Izumitelji tvrde da ovakva kaciga, koja se proizvodi u nekoliko veličina školjki, puno bolje pristaje uz glavu te bitno teže dolazi do njezina zakretanja ili ispadanja prilikom pada. Nakon toga, Vozz RS 1.0 bi medicinskom osoblju trebao olakšati posao skidanja kacige s unesrećenog.

Australci tvrde da RS 1.0 zadovoljava DOT i ECE standarde i da su samu proizvodnju povjerili već etabliranom proizvođaču kaciga, bez da spominju o kome je riječ. U početku je kaciga Wozz RS 1.0 bila dostupna samo na australskom teritoriju, no od 23.12. se može naručiti i preko njihove web stranice http://www.vozzhelmets.com/shop.html

 

fbmp ytmp imp