Motosport

SBK: Predstavljen Pata Yamaha Official WorldSBK Team

JGTFW6B6IDSAIQXHI9W6

Ovo je natjecateljski YZF-R1 s kojim se Yamaha konačno vraća u SBK prvenstvo. Nova momčad, sponzori i vozači.

Yamaha je 2009. s Ben Spiesom osvojila Superbike prvenstvo, da bi se samo dvije godine kasnije, u jeku krize, potpuno povukla iz njega. Nakon što su prošle sezone razvijali novi YZF-R1 i pritom, između ostalog, osvojili britansko i američko prvenstvo, ali i pobijedili na 8h Suzuke, sada su spremni za povratak na svjetsku scenu. Pritom su ima za 2016. očekivanja donekle suzdržana, no vjeruju da će već godinu dana kasnije biti spremni ponovo osvojiti titulu.

Inače, Yamaha je odabrala zanimljiv put povratka. Umjesto da krenu od nule, dogovorili su suradnju s momčadi Crescent, koju vodi Paul Denning, i tako iz igre izbacili Suzuki, koji je s tom momčadi nastupao prvo u MotoGP-u, a zadnjih godina u Superbikeu. Pritom je Yamaha u paketu dobila i Alexa Lowesa, koji se u protekle dvije godine neprekidno dizao i padao, pa opet padao s nekonkurentnog Suzukija GSX-R 1000, no negdje između toga je pokazao kako može biti iznimno brz.

Zatim su Hondinoj službenoj momčadi Ten Kate preuzeli glavnog sponzora Patu, što HRC vjerojatno boli više od toga što im je u istom paket aranžmanu Yamaha preotela i Sylvaina Guintolija. Francuz se prošle godine možda mučio s CBR-om, no još uvijek su svježa sjećanja na to kako je 2014. postao svjetski prvak s Aprilijom.

Osim toga, Yamaha će imati novu momčad i u svjetskom Superstock 1000 kupu, gdje će njihove tvorničke Pata boje braniti Florian Marino i Riccardo Russo. U tom će prvenstvu, gdje prema pravilima nastupaju gotovo serijski motocikli, koristiti napredniji YZF-R1M, dok je u Superbikeu, gdje se ionako koristi natjecateljski ovjes i elektronika, kao baza uzet „običan“ YZF-R1. Više o tome koliko će Superbike momčad doista biti konkurenta doznat ćemo već zadnjeg vikenda u veljači, kada u Phillip Islandu započinje novo prvenstvo.

U donjoj galeriji pogledajte dodatne fotografije.

fbmp ytmp imp