Motosport

MotoGP: KTM je razvio i Moto2 motocikl

WP KTM Moto2 Almeria 2016

KTM je nemalo iznenadio predstavljanjem svog Moto2 motocikla. Kućna tvrtka WP potpisuje ovjes i okvir.

Moto2 klasu će još nekoliko godina pokretati isključivo Hondini agregati, a i ove sezone će velika većina motocikala imati Kalex okvir. No, jednoličnost će svakako razbiti ulazak KTM-a igru. Pritom se čini da će motocikl službeno biti nazvan WP-KTM budući se KTM trudi gurnuti u prvi plan svoju tvrtku kćer WP, vjerojatno i zbog toga što ipak ne možemo govoriti o pravom KTM-u ako ga pokreće Hondin agregat. Sličnom su se idejom prije nekoliko godina bavili i u Apriliji, ali je na kraju menadžment odustao od Moto2 projekta smatrajući da bi korištenje Hondina agregata, čak i ako je ono obavezno, bio preveliki grijeh.

Bilo kako bilo, ne može se poreći da u KTM-u logično razmišljaju. Zna se da iduće godine ulaze u MotoGP i nakon toga bi Moto2 klasa ostala jedina karika koja im nedostaje. Ovako mogu uzgojiti talente u svom Red Bull Rookies Cupu i onda ih dodatno selektirati kroz Moto3 i Moto2 klasu, kako bi jednog dana najbolji među njima, možda i neki novi Marquez, završio u KTM-ovoj MotoGP momčadi.

Osim toga, Kalexov motocikl s kojim je Zarco prošle godine osvojio Moto2 prvenstvo bio je opremljen WP ovjesom, a ista tvrtka je razvila okvir za KTM-ov Moto3 i MotoGP motocikl. Prva testiranja Moto2 motocikla odradili su zadnjeg dana siječnja na španjolskoj stazi Almeria, a u šturom priopćenju, nažalost, ne govore koji su im konkretni planovi. Čini se previše optimističnim da bi motocikl mogao biti spreman već za ovogodišnje prvenstvo, no nikad se ne zna. Uostalom, branitelj Moto2 naslova Zarco, i momčad Ajo za koju će nastupiti, iduće godine zajedno brane KTM-ove boje u MotoGP prvenstvu, pa se čini prigodnim da i Moto2 stroj debitira u tom aranžmanu.

fbmp ytmp imp