Motosport

Dakar 2017: Paragvaj – Bolivija – Argentina

LaiaSanz

Uključivanje Paragvaja je simbolična novost relija Dakar, koji će i doslovno zadati još više glavobolja natjecateljima. Nećemo uživati u ljepoti.

Službeni naziv je Dakar Rally Asuncion – La Paz – Buenos Aires, čime se želi naglasiti da je srebrna nit ovogodišnjeg izdanja povezivanje glavnih gradova Paragvaja, Bolivije i Argentine. Dakle, u svom 39. izdanju, ovaj najpoznatiji (nekoć) pustinjski reli će posjetiti i 29. različitu zemlju, iako je uključivanje Paragvaja tek svojevrsni „smokvin list“. Naime, ruta uopće ne vodi preko te zemlje, nego će iz glavnog grada Asunciona samo „skoknuti“ do obližnje argentinske granice, na putu do Bolivije, gdje će se ovaj put odraditi čak 5 etapa, plus dan odmora.

Tako dugotrajan boravak na velikim nadmorskim visinama u Boliviji sigurno će uzrokovati probleme s glavoboljama kod natjecatelja, koji su i na dosadašnji relativno kratkim izletima u tu zemlju imali dosta problema s visinskom bolešću. U tom smislu, drugi tjedan donosi olakšanje, odnosno spuštanje u Argentinu, gdje bi nakon prolaska kroz prašnjavu pampu sve i trebalo završiti 14. siječnja u Buenos Airesu.

Osim tih grubih smjernica i općenitog obećanja o standardnih 9.000 km dugačkoj ruti, zasad nisu otkriveni nikakvi konkretni detalji. Možda i s razlogom budući se teško oteti dojmu da organizatorima, nakon što im je Čile trajno otkazao gostoprimstvo, nedostaje i prostora i ideja, pa je tako za očekivati kako će reli biti sličan onom prošlogodišnjem, s obiljem brzog makadama i (pre)malom dozom pješčanih dina. Zapravo, moglo bi se desiti da klasična pustinja gotovo u potpunosti izostane, no pustimo se iznenaditi.

(Foto: Bauer E./RallyZone - KTM)

dak17 carte a3 francaise bd

fbmp ytmp imp