Novosti

GPS naočale

GPS-naocaleXX

Opremljene GPS-om i brojnim senzorima, Transcedent naočale vas i usred najveće divljine obavještavaju gdje ste i koliko brzo idete. Iako su zasad namijenjene prvenstveno skijašima, ne vidimo razloga zašto ih jednog dana ne bi mogli koristiti i vozači motocikala. Ako smo dosad vrhunskim off-road naočalama smatrali one koje pružaju dobru vidljivost i pokazuju visoku otpornost na zamagljivanje, onda bi u skoroj budućnosti te kriterije mogli obogatiti i što učinkovitijim načinom prezentiranja podataka. Naime, zahvaljujući suradnji tvrtki Zeal Optics i Recon, naočale prestaju biti samo pasivan prozor u off-road svijet i postaju neka vrsta aktivnog putnog računala.

 

 Zahvaljujući ugrađenom GPS-u i brojnim senzorima, takve naočale mogu skupljati informacije o trenutnoj lokaciji, brzini, vanjskoj temperaturi i nadmorskoj visini, a mogu i glumiti štopericu. Najbolje od svega je da tako prikupljeni podaci odmah putuju do sićušnog LCD ekrana koji tražene informacije prikazuje tako da doima kako se brojke nalaze nekoliko metara ispred samih naočala, što bitno manje umara oko, odnosno omogućuje da pogled ostane fokusiran na teren na koji nailazite.

 

Način prezentiranja informacija određujete pomoću tri velika gumba s desne strane naočala, a tu je i USB ulaz koji vam omogućuje da sve podatke o svom putu skinete na računalo. Putem tog istog porta se pune i baterije čiji bi kapacitet trebao dostajati za sedam sati vožnje. Prema tvrdnjama proizvođača, Transcedent naočale ne ometaju periferni vid, teže 257 grama i koštaju 400 američkih dolara, odnosno 500 dolara u verziji s foto osjetljivim vizirom. Zasad su namijenjene samo ljubiteljima zimskih sportova, no nema razloga zašto neki sličan proizvod u skoro vrijeme ne bi mogli koristiti i u off-road vožnjama.

fbmp ytmp imp