Novosti

Concept GSX: Je li ovo silueta nove Hayabuse?

Hayabusa2017ConceptGSX

Pojavile su se glasine kako bi Suzuki 2017. mogao izbaciti novu Hayabusu. Ima neke logike, no ima li i smisla?

Nekad je dovoljna iskra da zapali vatru, a u ovom slučaju bi to mogli shvatiti i gotovo doslovno budući je Concept GSX izrađen od papira i kao takav bio doista mogao izgorjeti u trenu. No, zasad se zapalila samo mašta koja je u toj hrpi celuloze prepoznala nagovještaj nekog budućeg modela Hayabusa.

Concept GSX je predstavljen na Tokyo Motor Showu, a samo koji tjedan kasnije smo neke njegove crte lica prepoznali na potpuno novom modelu GSX-R 1000, koji je imao pretpremijeru u Milanu. I tu je priča mogla biti gotova. No, pogledamo li Concept GSX s boka, vidimo kako je njegova izdužena silueta lako prispodobiva nekom mogućem nasljedniku Hayabuse. Hoćemo li, dakle, tog nasljednika upoznati već kao model za 2017?

Dvije su stvari koje idu u prilog ovoj priči. Kao prvo, iduće godine je 20. rođendan Hayabuse i to je zgodna prilika da se malo začini cijela priča. Kao drugo, od iduće sezone aktualna Hayabusa, ako ne bude podvrgnuta ozbiljnim promjenama, ispada iz ponude jer ne zadovoljava Euro4 norme. Dakle, 2:0 za zagovornike teorije o novom modelu. No, tu prestaje čista logika i počinje se miješati s maštom.

Dakle, iako još nema apsolutno nikakve službene najave, globalno se zakotrljala priča kako je novi model Hayabuse pred vratima. Prema jednima će zapremina biti povećana na 1.500 ccm, po drugima će dobiti turbopunjač, prema trećima i jedno i drugo.

Iako ne bi, ovako naslijepo, isključili ni jednu od tih opcija, ne treba sasvim izbaciti mogućnost da
Suzuki, koji je posljednjih godina dosta inertan, posebno kad je u pitanju izbacivanje potpuno novih modela, samo temeljito doraditi postojeći pogonski agregat i pritom iskoristi priliku za drugi redizajn Hayabuse. Primjeri drugih proizvođača pokazuju kako je i relativno dugovječne strojeve moguće dovesti do Euro4 razine, no veliko je pitanje bi li vremešni Suzukijev četverocilindraš uz ekološke norme istovremeno mogao zadovoljiti i one marketinške koje traže 200 KS. I pod koju cijenu?

Što nas, opet, dovodi do mogućnosti da Suzuki jednostavno povuče Hayabusu iz prodaje. Činjenica jest da u svojim promotivnim aktivnostima još uvijek guraju Hayabusu u prvi plan, no za svijet motocikala je neuobičajeno dugo da se ista marketinška priča gura čak 20 godina. Uostalom, Katana je 80-ih godina prošlog stoljeća bio gotovo jednako kultni model, čak i svojevrsni duhovni prethodnik Hayabuse, a ipak je već 90-ih godina od njega ostala samo naljepnica na skuteru od 50 ccm. Za nadati se da legendarni GSX-R 1300 ipak ne čeka takva sudbina i da će se iz ove papirnate skulpture doista rasplamsati nova Hayabusa. U međuvremenu, pustite na maštu na volju dok gledate Concept GSX u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp