Motosport

Nepobjedivi Stoner

StonerXX

Stoner je u ne baš pretjerano uzbudljivoj utrci u Brnu odnio 6. pobjedu ove sezone. Dan kasnije je za upravljačem nove Honde RC213V bio najbrži i na službenim testiranjima

Stonerova je pobjeda bila upitna samo prvih nekoliko kilometara utrke u Brnu, kada je na još hladnim gumama malo povukao ručnu. Lorenzo je s druge strane krenuo maksimalno agresivno, te je čudesno izbjegao pad u prvom zavoju trećeg kruga, nakon čega je poveo Pedrosa, da bi pao samo dva zavoja kasnije.

Nakon tog komešanja Stoner se našao i vodstvu i do kraja utrke svoju je prednost lagano razvlačio pobijedivši s 6,5 sekundi prednosti. Lorenzo, koji je u utrku krenuo na mekšim gumama, ne da nije mogao pratiti svog glavnog konkurenta, nego su ga ubrzo pretekli Dovizioso i Simoncelli. Iako je izgledao kako bi mogao napasti Doviziosa, Simoncelli ga je do kraja utrke samo pratio i tako se osvajanjem trećeg mjesta konačno, nakon predugačkog čekanja, prvi put popeo na pobjednički podij, kojeg su u Brnu okupirali vozači Honde.

Iako nije bio daleko, Lorenzo nije mogao bolje od 4. mjesta, a postupno mu se približavao i timski kolega Spies, koji nije mogao ili nije želio pretječi svog timskog kolegu, te se zadovoljio osvajanjem 5. mjesta. Rossi je po tko zna koji put ove sezone bio šesti, međutim ovaj je put zaostao samo 12 sekundi za pobjednikom, što je veliki korak naprijed. Njegov timski kolega Hayden je imao gotovo dvostruko veći vremenski zaostatak za pobjednikom, ali je ipak završio kao solidan 7. s malenom prednošću ispred Edwardsa i Aoyame. Nakon što se cijele utrke borio s njima, Barbera je ipak uspio dohvatiti 10. mjesto ispred nosa probuđenom Eliasu i vječito ozlijeđenom de Punietu, dok je kao uvjerljivo posljednji ciljem prošao Capirossi osvojivši 13. mjesto.

Karel Abraham na svojoj privatnoj stazi u Brnu nije oduševio više od 150 tisuća gledatelja. Nakon što je bio najsporiji u kvalifikacijama, u utrci je pao, pa se vratio samo da bi mu pogonski agregat ispustio dušu. Uz Pedrosu, padom je utrku završio i Crutchlow, ali i Bautista koji je do tih 5 krugova prije kraja oštro pritiskao Rossija. Time je Bautista samo zaokružio očajan vikend momčadi Suzukija koja je u Brnu imala puno veća očekivanja. Naime, pozivnicu za tu utrku dobio je i Hopkins, koji je dobro vozio na treninzima, ali je u jednom trenutku pao i slomio ruku, tako da nije nastupio na utrci.

U ponedjeljak su odrađena i službena testiranja na kojima je svoju premijeru imala i Yamaha za iduću sezonu. Lorenzo i Spies su pritom bili dovoljno brzi da ostvare drugo i treće najbrže vrijeme, s malim zaostatkom za Stonerom, kojem to, za razliku od Pedrosa, nije bio prvi susret s novom Hondom RC213V.

Rossi i Hayden su za to vrijeme razvijali ovogodišnji Ducati GP11.1, a ponovo je testiranja odradio i Suterov motocikl, koji bi s BMW-ovim agregatom iduće godine trebao nastupati pod pojednostavljenim CRT pravilima. Mika Kallio s takvim je motociklom bio 4 sekunde sporiji od Stonera što je veliki zaostatak, ali je istovremeno i korak naprijed budući je na prethodnim testiranjima zaostajao 6 sekundi po krugu.

TRENUTAČNI POREDAK

• Stoner Honda 218
• Lorenzo Yamaha 186
• Dovizioso Honda 163
• Rossi Ducati 118
• Pedrosa Honda 110


fbmp ytmp imp