Motosport

Šipek i Leljak izjednačeni

Sipek-LeljakXX

U Rakovom Potoku, na stazi Draga, 10. lipnja održana je priredba Prvenstva Hrvatske u motokrosu, iako je istog dana u Orehovoj vasi, u Sloveniji, bilo natjecanje za MX3 prvenstvo svijeta, zajedno s WMX prvenstvom svijeta žena u motokrosu.

Nije to bio korektan postupak organizatora u Rakovom Potoku, ni prema hrvatskim vozačima (s kojima su se odgovorni ljudi za motokros u HMS-u navodno dogovorili) a još manje prema slovenskim domaćinima. Sedam vozača iz Dežele nastupilo je tjedan dana ranije na istoj takvoj svjetskoj priredbu na Mladini u Hrvatskoj.

Kako je Mladina prošle godine naknadno uvrštena ponovno među domaćine svjetskog prvenstva, FIM i promotor Youthstream tek su u korekciji kalendara povezali te dvije priredbe u Hrvatskoj i Sloveniji, što je uvijek bio dobar običaj. No, hrvatski motokros djelatnici u Savezu i domaćini u Rakovom Potoku nisu to poštivali.

U Rakovom Potoku je u najjačoj konkurenciji, MX Open, dvostruku pobjedu slavio „Leteći Zagorec „ Nenad Šipek (Yamaha), koji se brzo oporavio od ozljede ruke zadobivene na kvalifikacijskoj vožnji MX3 prvenstva sviijeta na Mladini, zbog čega nije nastupao na finalnim utrkama. Drugi je bio Marko Leljak (KTM), zbog boljeg rezultata u drugoj vožnji ispred Danijela Božića (KTM).

Tako je Leljak za Šipekom zaostao osam bodova, upravo koliko je iznosila njegova prednost u ukupnom poretku. Izjednačeni u bodovima, njih dvojica tek počinju završnu borbu za naslov prvaka uoči posljednje tri priredbe.

U MX2 konkurenciji također dvostruki pobjednik bio je Hrvoje Karas (Yamaha). Drugi je na isti način kao i Leljak, boljom drugom vožnjim, bio mladi Luka Križnik (Yamaha), a treći branitelj naslova Matej Jaroš (Kawasaki).

Nepobjedivi dosad u MX 85 i MX 65 konkurenciji su Matija Kelava i Nikola Hranić (oba KTM).

Matija Kelava je slavio u MX 85 ispred Martina Kaića (Yamaha) i Matije Boltužića (KTM), a Nikola Hranić u obje utrke ispred Antonija Ivšića i Mihaela Goleca (oba KTM).

Kod najmlađih, u MX 50, svoju prvu pobjedu ostvario je novak u prvenstvu Patrik Ujčić (KTM), ispred braniteljice naslova Mije Ribić, te još jedne darovite djevojčice Jelene Kundid (obje KTM).

Kod veterana slavio je Dominic Tešić (KTM), ispred Krešimira Besednika (Honda) i svog brata Aleksandra Sashe Tešića (KTM).

U kategoriji B – lige Open, Karlovčanin Janko Martinac (Suzuki) ne zna za poraz. Slavio je ispred Renata Sokolovića (KTM) i Danijela Pavičića (Kawasaki), dok je u B – 250 najbolji bio Josip Pavlečić (Kawasaki), ispred Josipa Horvata i Roberta Šimunovića (oba Honda) i drugih.

fbmp ytmp imp