Motosport

Dakar 2013: 8. etapa

slikaXX
Prije zasluženog dana odmora došlo je do kaosa na 8. etapi. Casteu je preuzeo vodstvo

Kiša je dobrano izmiješala karte ovogodišnjeg relija Dakar. Zbog nabujalih rijeka odgođen je prvi dio brzinskog ispita 8. etape, a još uvijek nije sasvim jasno da li je i drugi dio brzinca bio sasvim regularan. Zato je sasvim jasno da je i njegovih samo 183 km bilo sasvim dovoljno da se broj onih koji nisu učinili ozbiljnu pogrešku u navigaciji nabroji na prste jedne ruke.

U takvim se uvjetima najbolje snašao Barreda, koji je odnio već treću ovogodišnju etapnu pobjedu i to s prednošću većom od 7 minuta. Nažalost, Barreda je zbog problema na ranijim etapama izgubio svaku mogućnost za ukupnu pobjedu i trenutno s tvorničkom Husqvarnom drži tek 41. mjesto, s tri i pol sata zaostatka.

Johnny Cambell je još i gori, ima pet i pol zaostatka, ali je njegovo drugo najbrže vrijeme 8. etapa svejedno najbolji dosadašnji rezultat i dalje blijede tvorničke momčadi Honde. Slovački vozač Jakes nije sasvim nepoznat, ali njegovo treće najbrže vrijeme, baš kao i 4. i 5. najbrže vrijeme koje su odvozili Prata (Husqvarna) i Guindani (Yamaha), potvrđuje da je etapa bila poprilično kaotična.

Od vodećih u ukupnom poretku, najbolji je bio Casteu s Yamahom kojem je i 14 minuta zaostatka za Barredom bilo dovoljno da se popne na vrh ukupnog poretka. Njegov kolega iz momčadi Yamaha France bio je tek 77. izgubivši više od pola sata, zbog čega je pao s vodećeg na 4. mjesto u ukupnom poretku. Prestigao ga je KTM-ov dvojac Faria (31. na etapi) i Lopez (48. na etapi).

Posebna priča je Despres. On je dan ranije ostao bez 5. stupnja prijenosa, a budući je bila riječ o maratonskoj etapi nakon koje nije mogao računati na mehaničare i servisni kamion, priskočili su mu u pomoć drugi kolege iz tvorničke momčadi, a najviše se žrtvovao Marek Dabrovski, koji je donirao ispravan agregat sa svog KTM-a.

To je značilo da je Despres mogao krenuti punom snagom, ali je svejedno bio 16 minuta sporiji od Barrede, čemu treba pribrojiti i 15 minuta kazne zbog zamjene agregata. Sve u svemu, Despres sad već zaostaje opipljive 24 minute u ukupnom poretku, a iako je za očekivati da će i njegovi konkurenti uskoro promijeniti agregat i također zaraditi 15 minuta kazne, treba uzeti u obzir da se u Despresovom KTM-u nalazi već izmućeni agregat, a sljedeća zamjena bi donijela kaznu od 45 minuta.

Nakon 8. etape uslijedio je dobro došao dan odmora u Tucamanu, nakon čega će se natjecatelji još koji dan zadržati u Argentini prije povratka u Čile i odlučujućih borbi u pustinja Atacama.

Trenutni poredak (nakon 8 etapa):
1. Casteu – Yamaha – 19h.56min:33sek
2. Faria – KTM - +11:16
3. Lopez – KTM - +12:00
4. Pain – Yamaha - +16:10
5. Despres – KTM - +24:26

fbmp ytmp imp