Motosport

Zanimljiv vikend na svjetskom i europskom prvenstvu u motokrosu

MotokrosXX

Subota i nedjelja, 11. i 12. lipnja, donijeli su mnoga uzbuđenja, ali i iznenađenja na natjecanjima za svjetsko i europsko prvenstvo u motokrosu.

Petom rundom nastavljena je Grand Prix serija MX1 & MX2, na čuvenoj stazi Agueda u Portugalu.

U MX1 seriji, vodeći Belgijac Clement Desalle (Suzuki), najprije je izborio Pole Position, a onda slavio dvostruku pobjedu, ispred branitelja naslova, Talijana Tonyja Cairolija (KTM) i iznenađujuće dobrog Rusa Jevgenija Bobriševa (Honda). Slijedili su; domaća zvijezda Rui Goncalves (honda), Francuz Steven Frossard (yamaha), Belgijac Ken de Dijcker (honda) i drugi …

Ukupno je Clement Desalle (NA SLICI) učvrstio vodstvo, s 249 bodova, ispred Cairolija 237, Frossarda 213, Nijemca Maxa Nagla (KTM) 192, Jevgenija Bobriševa 177 itd…

Još zanimljivije i neizvjesnije bilo je u MX2 seriji. Mladi Nizozemac Jeffrey Herlings (KTM) slavio je iako je u obje utrke bio drugi. U prvoj je pobijedio prvi favorit, Nijemac Ken Roczen (KTM), ali je u drugoj pao i ostao bez plasmana. Sličnu sudbinu doživio je pobjednik druge utrke, Englez Tommy Searfle (Kawasaki), koji je bez bodova ostao u prvoj vožnji.

Iza Herlingsa plasirali su se; Francuz Gautier Paulin (Yamaha), Amerikanac Zachary Osborne (Yamaha), Englez Max Anstie (Kawasaki), Švicarac Arnaud Tonus (Yamaha) i drugi …

Jeffrey Herlings preuzeo je vodstvo u ukupnom poretku MX2, s 257 bodova, ispred Roczena 251, Searlea 224, Osbornea 198, Paulina 196 itd…
U Aguedi je s utrkama svjetskog prvenstva organizirano i natjecanje za EMX2 prvenstvo Europe. Trijumfirao je uvjerljivom dvostrukom pobjedom Francuz Dylan Ferrandis (Kawasaki), ispred zemljaka Romaina Fevbrea (KTM) i Charlesa Lefrancoisea (honda).

Romain Fevbre vodi ukupno, s 111 bodova, ispred Lefrancoisea 96 i Rusa Aleksandra Tonkova, dosad vodećeg, koji nije nastupio u Portugalu.
Treća ovogodišnja runda MX3 prvenstva svijeta vožena je u Finskoj, tradicionalno na stazi Vantaa. Pobijedio je favorizirani Švicarac Julien Bill (honda), ponovno nakon premijerne pobjede u Bugarskoj. Dosad vodeći Francuz Milko Potisek (honda) bio je treći, a na drugo mjesto plasirao se domaći rutiner Antti Pyrhonen (honda). Bill je ukupno na čelu MX3 serije, s 115 bodova, ispred Potiseka 106, Čeha Martina Micheka (KTM) 90, Pyrhonena 86, Talijana Marca Maddiija (KTM) 75 itd….

U Vanttau su nastupile i žene za WMX – prvenstvo svijeta. Pobjednički niz Njemice Stephanie Laier (KTM), ujedno i braniteljice naslova, prekinula je ambiciozna Talijanka Chiara Fontanesi (Yamaha), dok je Laier bila druga, a njezina zemljakinja Larissa Papenmeier treća. Slijedile su Nizozemka Marielle De Mol (TM), Talijanka Francesca Nocera (KTM) i druge …

Ipak, Steffy Laier zadržala je ukupno vodstvo, s 119 bodova, ispre Fontanesi 110, Papenmeier 102, Nocere 76, De Mol 73 itd…

U Sloveniji, na stazi u Šentvidu pri Stični, vozili su mladi natjecatelji za EMX 85 prvenstvo Europe. Trijumfirao je Ukrajinac Rostyslav Voytsycki (KTM), ispred Bugarina Miahela Ivanova ((KTM) i Arminasa Jakovinasa (KTM) iz Litve. Nastupila su i tri mlada Hrvata; Luka Križnik (Yamaha) ukupno je bio 15., Matija Kelava (KTM) 17., a Luka Crnković (KTM) 21. U prvoj vožnji Kelava je bio najuspješniji, deseti, a Križnik odmah iza njega. U drugoj utrci Križnik je bio 15., dok je Kelava ostao bez bodova, ali je Crnković s 18. mjestom izborio tri boda.

Nakon šest rundi u tom natjecanju vodi Rostyslav Voytsycki, s 218 bodova, ispred Španjolca Zaragoze 211, Jasikonisa 184, Nizozemca Davyja Potjesa (KTM) 153 itd… Križnik je ukupno 13. s 92 boda, Kelava 22. s 30 bodova, a Crnković 50. sa sedam bodova.

Slovenci su uz ovo europsko prvenstvo organizirali i domaća natjecanja; prvenstveno i pokalno. U natjecanju juniorske MX 65 konkurenciji, talentirani hrvatski vozač Nikola Hranić (KTM) bio je treći, iza Jana Pancara (Kawasaki) i Luke Mileca (KTM).

Na prvenstvenim utrkama veterana, slavio je Igor Pancar (Yamaha), ispred Andreja Rusa (Suzuki), a za Pokalno prvenstve Dežele vozili su najmlađi, u MX 50, uz trijumf Matevža Robleka (KTM).

Više u ovoj kategoriji: « Stoner dostigao Lorenza Ples na kiši »
fbmp ytmp imp