Motosport

SA Dakar 2012: Despres pobjednik

Dakar-krajXX

Činilo se kako će ih do samog kraja dijeliti sekunde, a onda je pitanje pobjednika riješila tehnika. Nadomak cilju Coma je upao u probleme s mjenjačem i Despresova je pobjeda postala stvar formalnosti

Coma i Despres su na startu pretposljednje etape bili potpuno ravnopravni i činilo se kako će samo sekunde, najviše pokoja minuta, odlučivati o tome tko će od njih dvojice nakon ulaska u Limu slaviti svoju četvrtu pobjedu na Dakru. A onda je već nakon 25 km Coma usporio ostavši bez drugog i trećeg stupnja prijenosa. Iako je uspio doći do cilja etape, imao je zaostatak od 11 minuta u odnosu na Despresa, a da stvar bude gora, zbog takvog je pokvarenog mjenjača morao po drugi put promijeniti agregat što mu je donijelo penalizaciju od 45 minuta.

U takvom je razvoju događaja, kratka zadnja etapa bila samo stvar formalnosti. Na kraju svega, ostat će zabilježeno kako je Despres četvrti put pobijedio, dok veliki konačni zaostatak Come prikriva činjenicu da je sve do pretposljednje etape bilo iznimno neizvjesno.

Iza KTM-ovog dvojca, treće je mjesto po drugu godinu zaredom pripalo Rodriguesu na Yamahi, koji je priznao da mu za ozbiljniji napad treba veće financijska i logistička podrška. Zato je Yamaha i dalje nepobjediva u konkurenciji četverocikala. Alejandro Patronelli je pobijedio drugu godinu zaredom ispred brata Marcosa, koji je slavio prije dvije godine, a argetinsko je pobjedničko postolje kompletirao i njihov zemljak Tomas Maffei.

Pripreme za novo izdanje ovog najtežeg relija praktično su već počele, a zasad se zna samo to da će iduće godine cilj biti u Santiagu, glavnom gradu Čilea.

UKUPNI POREDAK MOTOCIKLI:

1. Despres (FRA) KTM 19h:28min:11sek
2. Coma (SPA) KTM +53:20
3. Rodrigues (POR) Yamaha +1:11:17
4. Viladoms (SPA) KTM +1:40:56
5. Svitko (SVK) KTM +1:47:28

UKUPNI POREDAK ČETVEROCIKLI:

1. A. Patronelli (ARG) Yamaha 29h:01min:51sek
2. M. Patronelli (ARG) Yamaha +1:20:17
3. Maffei (ARG) Yamaha +2:14:21
4. Casale (CHL) Yamaha +6:09:23
5. La Fuente (URU) Yamaha +8:19:06


fbmp ytmp imp