Motosport

Dakar 2013: 4. etapa

slikaXX
Nema kraja stalnim preokretima, nakon 4. etape vodstvo je preuzeo Yamahin dvojac

Stalna samo mijena jest. Nakon četiri etape imamo i četvoricu vozača koji su se na tri različite marke motocikla izmijenili na vrhu poretka, a trenutno se na toj poziciji našao Olivier Pain za upravljačem Yamahe YZF 450 Rally. Nije pobijedio na etapi, ali mu je i drugo najbrže vrijeme bilo dovoljno da preuzme vodstvo.

Kad uzmemo u obzir da je na dosadašnje 3. etape Pain bio tek 27., 11. i 8., jasno je koliko su na ovogodišnjem reliju Dakar stvari neizvjesne i komplicirane. Nakon petine odrađenog posla, čak su sedmorica ugurani u razmak od samo 10 minuta, a 22. Svitko zaostaje manje od pola sata. Četvrta etapa je bila dosad najduža s ukupno 718 km, od čega je 289 km otpadalo na brzinski ispit, koji je u svojoj prvoj trećini uključivao prekrasne pješčane dine, da bi nakon 2 km dugačke nizbrdice stvari malo zakomplicirao i kameniti teren.

U takvim uvjetima se najbolje snašao Barreda na Husqvarni, koji je krenuo kao 24. te je prateći tragove protivnika pobijedio s čak 8 i pol minuta prednosti nad Painom i skoro 11 minuta prednosti nad njegovim timskim kolegom Casteuom. Bila je to druga etapna pobjeda Barrede i vjerojatno bi bio u uvjerljivom vodstvu da na prethodnog dana nije ostvario tek 44. vrijeme nakon što je imao problema s predvođenjem kolone i stražnjim kotačem.

Ovako je Barreda 4. u ukupnom poretku, odmah iza glavnog favorita Despresa, koji je zasad odlučio igrati na sigurno te čuvati sebe i tvornički KTM. Nakon ranijih problema s dovodom goriva, na 4. etapi je konačno proradio i Rodrigues s tvorničkom Hondom, pri čemu ga je
5. najbrže vrijeme dovelo na 16. mjesto u ukupnom poretku, s još uvijek nadoknadivih 22 minute zaostatka za vodećim Painom. Novi pomak naprijed odradio je i Stanovnik koji trenutno drži 33. mjesto s nepunim satom zaostatka. Peta etapa natjecatelje vodi iz Perua u Čile, odakle će kasnije preko Anda prijeći u Argentinu.


Trenutni poredak (nakon 4. etape)
1. Pain – Yamaha – 10h.10min:38sek
2. Casteu- Yamaha - +2:24
3. Despres – KTM - +3:09
4. Barreda – Husqvarna - +5:38
5. Viladoms – Husqvarna -+7:22


fbmp ytmp imp