Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N138/MotoGPAragon/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N138/MotoGPAragon/Gallery

Motosport

MotoGP: Kontraverzna pobjeda Marqueza


slikaXX

Nakon što je indirektno srušio Pedrosu i nadmudrio Lorenza, Marquez se još više približio tituli

Iako je bila još rana faza utrke, činilo se kako bi Pedrosa nakon predugačke pauze u Aragonu konačno mogao doći do pobjede i tako oživiti svoje šanse za naslov. Po kratkom postupku je obišao Marqueza i sustigao Lorenza, no ubrzo se našao na koljenima. Doslovno. I to ne svojom krivnjom.

Marquez se preračunao na kočenju u lijevi zavoj i odlučio produžiti u izletnu zonu, no pritom je sasvim malo zakačio Pedrosin motocikl i otkinuo mu senzor vrtnje stražnjeg kotača. Dok se Marquez u širokom luku vraćao na stazu, Pedrosa je na izlasku iz zavoja otvorio gas, no bez pomoći kontrole proklizavanja silovito je katapultiran s motocikla.

Pedrosa je na koljenima otklizao sa staze, ali i iz kombinacija za osvajanje naslova svjetskog prvaka. Teoretski je još u igri, no u stvarnosti samo Lorenzo može eventualno stati na putu Marquezu, iako je i on nakon Aragona znatno umanjio svoje šanse. Naime, Lorenzo je u Aragonu vodio veći dio utrke, no cijelo je vrijeme bilo jasno da će teško do svoje treće uzastopne pobjede.

Nakon incidenta s Pedrosom, Marquez je strpljivo slijedio Lorenza sve dok ovaj nije odlučio malo usporiti i propustiti ga naprijed. Marquez je spremno prihvatio da vodi kolo, a iako ga je Lorenzo neke vrijeme uspijevao slijediti, taj se taktički manevar pokazao promašenim budući nikad nije došao u priliku da ponovo napadne. Pri prolasku kroz cilj Marquez je ima nešto više od sekunde prednosti, što je vozaču Repsol Honde omogućilo da odmakne na 39 bodova Lorenzu, odnosno 59 bodova svom timskom „kolegi“ Pedrosi.

Odustajanje Pedrose omogućilo je Rossiju da se vrati na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja, no nije mu bilo lako. Nakon što se borio s njima praktično cijelu utrku, Rossi je imao sreću što su se Bradl i Butista u posljednjem krugu međusobno pretjecali nekoliko zavoja zaredom tako da je mogao ciljem proći kao treći, 13 sekundi nakon Marqueza i sekundu prije Bautiste i Bradla, a u istoj je grupi kao šesti ciljem prošao i Crutchlow. Njegov timski kolega Smith je prošao ciljem kao sedmi, sa pola minute zaostatka, dok su poredak prve desetorice popunili „nevidljivi“ vozači Ducatija, odnosno Dovizioso, Hayden i Iannone. Najbolji u CRT konkurenciji ponovo je bio Aleix Espargaro, završivši utrku kao ukupno 11.

Za razliku od MotoGP-a, u klasi Moto2 se borba za naslov dodatno zahuktala. Dominantnu pobjedu je ostvario Terol, koji je vodio od početka na kraja te je prošao ciljem s nepune dvije sekunde prednosti nad Rabatom, no završnicu utrke je obilježio obračuna između Scotta Reddinga i Pola Espargaroa, glavnih konkurenta za naslov. Redding je dugo držao treće mjesto, čak je u agresivnoj obrani te pozicije izazvao kontakt sa španjolskim vozačem, no Espargaro je ipak bio brži u posljednjim krugovima te je u konačnici dograbio najnižu stepenicu podija s 2 desetinke prednosti. Time je svoj zaostatak za Reddingom smanjio na 20 bodova, a teoretski je u igri i Espargarov timski kolega Rabat, koji za britanskim vozačem zaostaje 44 boda.

No, najnapetiji rasplet u posljednje 4 utrke sezone trebala bi donijeti klasa Moto3. U Aragonu se situacija dodatno zakomplicirala budući je Alex Rins nakon dugotrajne borbe ipak uspio proći ciljem s manje od pola sekunde prednosti nad Maverickom Vinalesom i tako ga pretječi u ukupnom poretku. Rinsov timski kolega i Marcov brat Alex Marquez se navikao stajati na pobjedničkom podiju, pa tako na njemu nije bila mjesta za ukupno vodećeg Luisa Saloma, koji je ciljem prošao kao četvrti, sa samo 9 stotinki prednosti nad Olivierom na Mahindri. To znači da se Salomova prednost u ukupnom poretku istopila na samo 9 bodova nad Rinsom i 12 bodova nad Vinalesom.

Moto3 utrka u Aragonu je bila posebna i po tome što su prvi put nakon 1994. godine u Grand Prix prvenstvu nastupile i dvije djevojke. Standarna Ana Carrasco je završila kao 20., dok je Maria Herrera nastupila s pozivnicom te je nakon pada u prvom krugu hrabro nastavila i završila na posljednjem mjestu.

Trenutni poredak:

MotoGP:
1. Marquez – Honda – 278 bodova
2. Lorenzo – Yamaha – 239
3. Pedrosa – Honda – 219
4. Rossi – Yamaha – 185
5. Crutchlow – Yamaha – 156

Moto2
1. Redding – Kalex – 215 bodova
2. P. Espargaro – Kalex – 195
3. Rabat – Kalex – 171
4. Kallio – Kalex – 143
5. Nakagami – Kalex – 130

Moto3
1. Salom – KTM – 259 bodova
2. Rins – KTM – 250
3. Vinales – KTM – 247
4. A. Marquez – KTM – 149
5. Folger – Kalex KTM – 129

{gallery}NOVOSTI/N138/MotoGPAragon/Gallery{/gallery}

fbmp ytmp imp