Motosport

MotoGP: Laguna Seca izbačena iz kalendara

slikaXX

U svijetu kojeg pokreće novac, za karizmatičnu kalifornijsku stazu nema mjesta u MotoGP prvenstvu

I prije nego je Dorna objavila kalendar MotoGP utrka za 2014., iz daleke Kalifornije je stiglo priopćenje kako iduće godine Laguna Seca neće biti dio najbržeg cirkusa na dva kotača. Bila je to sasvim očekivana vijest, a kako to obično biva, glavni razlog je novac. U svijetu visokog biznisa nema mjesta sentimentalnosti.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih Laguna Seca ne bi trebala biti dio MotoGP prvenstva. Recimo, infrastruktura nije u skladu s trenutnim (pre)visoko postavljenim standardima, a tu je i ta iznimka s nenastupanjem slabijih klasa, kako bi se ostavilo mjesta za utrke AMA prvenstva. Osim toga, ulaskom Austina u igru, ove su godine na teritoriju SAD-a održane čak tri MotoGP utrke, što je svakako previše, iako taj argument pada u vodu ako se pokaže da će i iduće godine u osjetno manjoj Španjolskoj biti četiri utrke.

Puno veću specifičnu težinu imaju razlozi zbog kojih bi Laguna Seca trebala ostati u kalendaru. Recimo, slavni „corkscrew“ zavoj, jedan od najpoznatijih na svijetu, kakvom trenutno nema para u MotoGP prvenstvu i koji je iznjedrio nekoliko najatraktivnijih pretjecanja u posljednjih nekoliko godina. Osim toga, i sami vozači uglavnom vole tu stazu, koja je uz to i fotogenična, pa u utrkama u Laguna Seci uživa i TV gledateljstvo. Konačno, Laguna Seca ima i važeći ugovor za 2014. godinu.

Dakako, tu je i posebna atmosfera, kao i činjenica da su praktično svi koji sudjeluju u organizaciji te utrke, uključujući i zavojne suce, zapravo volonteri. Ustvari, cijela je staza u vlasništvu nacionalnog parka te je vodi neprofitna organizacija i utoliko više smeta što su se, navodno, lomila koplja oko toga što je Dorna željela iscijediti dodatnih milijun i pol dolara.

Ako je, dakle, trebalo izbaciti američku utrku iz kalendara, onda je to trebalo učiniti s Indianapolisom. To je staza koju nitko ne voli, na kojoj ogromne tribine izgledaju sablasno prazne i na čijem su se ćudljivom asfaltu polomile mnoge kosti MotoGP vozača. No, iza te utrke stoji država Indiana, koja je spremna istovariti hrpu novca, a to je sve što organizatori MotoGP prvenstva žele čuti.

Iako će, dakle, Laguna Seca iščeznuti iz kalendara za 2014., vjerojatno će se u njemu naći i jedna utrka više, odnosno njih čak 19. Naime, nakon ovogodišnje odgode, Argentina je sasvim sigurno u igri, a na popis će se ubaciti i Brazil, iako tamošnja staza još ni izbliza nije spremna.





fbmp ytmp imp