Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N138/MotoGPAustralia/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N138/MotoGPAustralia/Gallery

Motosport

MotoGP: Pobjeda Lorenza, greška Marqueza

slikaXX
Problemi s gumama i pit-stop rezultirali su greškom Marqueza te kompliciranjem borbe za naslov

Marquez je u Phillip Islandu mogao osvojiti naslov u svojoj prvoj MotoGP sezoni i ušetati u legendu. Umjesto toga, zakomplicirao si je život, dopustivši Lorenzu da mu se, dvije utrke prije kraja, približi sa 43 na samo 18 bodova zaostatka.

Zapravo je svemu kumovala nova abrazivna asfaltna podloga, koja je uništavala Bridgestone gume do te mjere da nije bilo dovoljno samo skratiti utrku, nego je, po prvi put u povijesti, uveden obavezan pit-stop tijekom kojeg su vozači trebali zamijeniti motocikle, odnosno izaći na stazu s rezervnim motociklom sa svježim gumama.

Tu zamjenu su trebali obaviti do 10 kruga, što su skoro svi i učinili, ali ne i Marquez, koji je otišao u boks tek u 11. krugu te je zbog toga diskvalificiran u trenutku dok se borio s Pedrosom i pokušavao ostati u kontaktu s vodećim Lorenzom. Osim te pomutnje sa zaustavljanjem u boksu, utrka je bila poprilično jednolična, utoliko više što je Lorenzo vodio od početka do kraja i prošao ciljem 6 sekundi prije Pedrose.

Više dramaturgije ponudio je troboj za treće mjesto u kojem su Rossiju, po tko zna koji put, dosađivali Crutchlow i Bautista, prošavši tim redoslijedom ciljem u razmaku od 2 desetinke sekunde. Smith je završio kao šesti, solidno pobjegavši Ducatijevom trojcu u sastavu Hayden, Iannone i Dovizioso. Zaboravljeni de Puniet je zaključio poredak prve desetorice i tako konačno pobijedio u CRT-u, dok je njegov timski kolega Aleix Espargaro osvajanjem 11. mjesta i teoretski potvrdio obranu naslova u toj konkurenciji.

Naslov bi trebao osvojiti i njegov brat Pol Espargaro, koji je preuzeo vodstvo u Moto2 klasi. Dosad vodeći Scott Redding pao je na kvalifikacijama i slomio zapešće tako da nije nastupio na utrci, dok je Espargarov kolega Rabat u jednom trenutku izletio sa staze i utrku završio tek na 8. mjestu. Iako su Luthi, Torres, Corsi i de Angelis prošli ciljem samo sekundu iza njega, Espargaro je praktično vodio cijelu utrku, koja je bila skraćena na 13 krugova budući su i Dunlopove gume imale problema s novim asfaltom. S tom pobjedom Espargaro ima 16 bodova prednosti u odnosu na ozlijeđenog Reddinga i 36 bodova u odnosu na Rabata.

Moto3 utrka je bila otvorena do posljednjeg metra, što potvrđuje i činjenica da su u borbi sudjelovala čak sedmorica vozača, koji su se ugurali unutar razmaka od samo 1,1 sekunde. U takvom tijesnom rasporedu, pobjedu je na kraju odnio Rins ispred Vinalesa i Saloma, a ta trojica su ujedno i u borbi za naslov, s time da Salom sada ima samo 5 bodova viška u odnosu na Rinsa, dok je Vinales u zaostatku od 22 boda. Četvrti u utrci, ali i ukupnom poretku, je Alex Marquez, a iza vozača KTM-a su se poredali Miller na FTR Hondi, Folger na Kalex KTM-u i Vazquez na Mahindri.

TRENUTNI POREDAK:

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 298 bodova
2. Lorenzo – Yamaha – 280
3. Pedrosa – Honda – 264
4. Rossi – Yamaha – 214
5. Crutchlow – Yamaha – 179

Moto2
1. P. Espargaro – Kalex – 240 bodova
2. Redding – Kalex - 224
3. Rabat – Kalex – 204
4. Kallio – Kalex – 165
5. Aegerter – Suter – 143

Moto3
1. Salom – KTM – 300 bodova
2. Rins – KTM – 295
3. Vinales – KTM – 278
4. Marquez – KTM – 175
5. Folger – Kalex KTM – 147

{gallery}NOVOSTI/N138/MotoGPAustralia/Gallery{/gallery}




fbmp ytmp imp