Motosport

MotoGP: Ben Spies prekida karijeru

slikaXX

Spies se još donedavno kleo u neupitnost ugovora s Ducatijem, no na kraju je ipak stjeran u kut

Uoči utrke u Motegiju, Ben Spies je objavio da odlazi u vozačku mirovinu. Tako je donekle iznenada prekinuto nešto što se trebalo razviti u sjajnu MotoGP karijeru, a zapravo se, uz rijetke bljeskove, pretvorilo u poprilično razočaranje.

Kao višestruki američki prvak, Ben Spies je 2009. godine postao svjetski Superbike prvak već u svojoj prvoj sezoni. Yamaha ga je odmah prebacila u MotoGP, gdje vozeći za momčad Tech 3 odmah osvaja 6. mjesto u ukupnom poretku i zauzima ispražnjeno Rossijevo mjesto u tvorničkoj momčadi. Iako je iduće 2011. u Assenu ostvario svoju prvu i jedinu MotoGP pobjedu, ta mu godina umjesto napretka donosi stagnaciju, a stvari postaju još gore tijekom 2012.

Završivši kao tek 10. u ukupnom poretku, Spies ostavlja dojam čovjeka koji je u potpunosti ostao bez motivacije, pa se tako na njegovo mjesto vraća Rossi, dok Spies putuje u suprotnom smjeru i potpisuje dvogodišnji ugovor s Pramac Ducatijem. Umjesto dvije godine odrađuje samo dvije utrke s početka ove sezone, nakon čega uzima višemjesečnu pauzu kako bi zaliječio staru ozljedu ramena.

Vraća se tek u Indianapolisu gdje pada u trećem treningu i ozljeđuje drugo rame te uzima bolovanje do kraja sezone u trenutku kad njegovi konkurenti voze sa svježe slomljenim ključnim kostima ili gležnjevima. Da stvar bude gora, odmah nakon operacije na twitteru objavljuje poruku u kojoj je vođu momčadi neizravno optužio da je narkoman, no svejedno je sve donedavno tvrdio kako odrađivanje ugovora s Ducatijem uopće nije upitno, odbacujući bilo kakvu mogućnost da bude degradiran u Superbike prvenstvo.

A onda je na čelo Ducatija Corse ušetao Gigi Dall'Igna i za sobom ostavio otvorena vrata kako bi stvorio propuh. Prvi je kroz prozor izletio ugovor o sporazumnom raskidu suradnje s Ben Spiesom i njegovom sveprisutnom majkom, sve servirano uz PR priču o ozljedi zbog koje se prekida karijera. Ime nasljednika nije objavljeno, no davno prije nego je Spies službeno dobio nogu, uz njegovo mjesto u momčadi Pramac spominjao se Eugene Laverty, koji je ove sezone s Aprilijom dohvatio 9 pobjeda u klasi Superbike i postao viceprvak.

fbmp ytmp imp