Motosport

SBK: Aprilia ipak ostaje u Superbike prvenstvu

1.ApriliaSSTK Savadori

Ioda Racing i Alex de Angelis sele iz MotoGP-a u Superbike kako bi Aprilia ostala u tom prvenstvu.

Iako su još donedavno iz momčadi Ioda Racing tvrdili kako im MotoGP prvenstvo ostaje prioritet, te da pokušavaju dogovoriti najam prošlogodišnjeg Aprilijinog MotoGP motocikla, sada se i službeno potvrdila priča prema kojoj ih je Dorna pritiskala da prijeđu u Superbike prvenstvo. Ne zato da bi branili interese Aprilije, jer je Aprilia jasno pokazala da ih Superbike više ne zanima, nego da bi branili interese promotora Dorne, ne bi li se tako zadržala brojka od sedam različitih proizvođača. Ispada tako da je iz računice za 2017. ispao samo Suzuki, no to je kompenzirano povratkom Yamahe i pojačanim angažmanom BMW-a.

Dakle, Dorna je pod svaku cijenu željela osigurati da Aprilia barem formalno ostane prisutna u prvenstvu, pa su tako sami unajmili dva tvornički pripremljena modela RSV4 i bili ih spremni, vjerojatno besplatno, ustupiti nekoj od momčadi. U paketu su nudili i Lorenza Savadorija, koji je prošle godine s Aprilijom postao prvak klase Superstock 1000, a u međuvremenu je potpisao ugovor s Dornom.

Sada je jasno da će Savadori voziti za momčad Ioda Racing i da će mu timski kolega biti Alex de Angelis, koji je prošle godine za istu tim nastupao u MotoGP prvenstvu. Iako iza sebe ima određeni renome, pa je tako tri puta pobijedio u Moto2 kategoriji, a jednom bio drugi u MotoGP utrci, de Angelis se još uvijek oporavlja od prošlogodišnje teške nesreće u Motegiju, nakon koje se borio za život. U kontekstu toga je teško predvidjeti što se od njega može očekivati u novom prvenstvu, a posebno na stazama koje još nije upoznao.

Isto tako, postavlja se pitanje hoće li netko zauzeti mjesto Iode Racinga u MotoGP garažama. Podsjetimo, Dorna je još krajem prošle sezone iz MotoGP-a protjerala i momčad Forward Racing koja će tako u Superbike prvenstvu braniti boje MV Aguste, što sve pokazuje kako Ezpeleta misli sitne ribe protjerati u Superbike, a MotoGP klasu ostaviti samo za tvorničke momčadi i bogatu elitu.

fbmp ytmp imp