Motosport

Utrke na snijegu su ipak moguće?

snow bike racing 3

Zima je možda stigla, ali ni duboki snijeg više nije prepreka. Off-road motocikli opremljeni gusjenicama i skijama sve su uzbudljivija alternativa motornim sanjkama.

Među 6 glavnih kategorija motocikala nalaze se i off-road modeli, a ako ste ih vidjeli opremljene skijama i gusjenicama, onda je to „snow-bike“, koji se koristi u ekstremno uzbudljivim utrkama na snijegu. Kada je riječ o zimskim sportovima, „snow-bike“ je nova senzacija i sve je zastupljeniji na brojnim natjecanjima. Snow-bike je jedinstveno vozilo nastalo od motokros ili hard-enduro motocikla i prilagođeno vožnji na snijegu, s gusjenicama umjesto stražnjeg kotača i skijama umjesto prednje gume.

Snow biking je sport koji se nedavno pojavio, a zbog svoje unikatnosti i izazova koje donosi, privukao je pažnju brojnih proizvođača, natjecatelja i gledatelja koji uživaju u utrkama. Osim na utrkama AMA Championship Snow Bike prvenstva, ovaj sport možete pratiti i na popularnom natjecanju ESPN Winter X-Games. Na Zimskim X Igrama u Aspenu (Colorado) 2017. godine pojavio se famozni Robbie Maddison, a od tada je snow biking redovito dio spektakla na snijegu i ogromna atrakcija.

Nakon što su off-road motocikli pretvoreni u snow-bike, oni mogu podnijeti i najteže uvijete, te izvesti čak i skokove koji su predviđeni za freestyle skijaše i snowboardere. Brojne uzbudljive akrobacije i neizvjesnost do samog kraja utrke, drže pažnju fanova širom svijeta. Oni imaju priliku i okladom podržati svoje favorite na popularnim natjecanjima. Svakako je preporučljivo prije toga temeljito istražiti pravila igre, posavjetovati vodič za klađenje, i uzeti u obzir da su zimski sportovi jako nepredvidivi.

Organizatori Zimskih X Igara su brzo uvidjeli da je ovaj ekstremni sport izuzetno zanimljiv širokom auditoriju, i kako trenutno izgleda, njegovo vrijeme tek dolazi. Prošle godine je Cody Matechuk osvojio zlatnu medalju, dok su Brock Hoyer i Kody Kamm završili na srebrnoj i brončanoj poziciji. Ove godine se igre vraćaju u Aspen, a uz ekstremne sportove na snijegu, posjetioci će uživati i u brojnim koncertima.

Natjecatelji AMA Championship Snow Bike mogu imati od 16 godina pa nadalje, a i žene se mogu upustiti u ovu avanturu kao i muškarci. Iako na prvu ne biste spajali motocikle i snijeg u istoj rečenici, dosad smo se već uvjerili da je to itekako moguće. Izazov je veći, ali to samo doprinosu popularnosti koju je ovaj sport za kratko vrijeme stekao.

fbmp ytmp imp