Motosport

MXGP: Gajser dvostrukom pobjedom povećao vodstvo

5d0fd43b2fade

Iza nas je deseta utrka Svjetskog prvenstva, koja je vožena na poznatoj i tehnički vrlo zahtjevnoj stazi u njemačkom Teutschenthalu. Kao najbolji su se ponovo pokazali Tim Gajser i Jorge Prado. Obojica s idealnim učinkom u svojim klasama, ali i nešto mirnijim vožnjama. Gajser je ovog vikenda ostao bez glavnog konkurenta Antonia Cairolija, koji se ozlijedio na posljednjoj postaji u Latviji i propustio ovu utrku. Dok su glavni konkurenti Prada ovog vikenda imali brojne probleme. Krenimo redom:


MXGP: Gajser dvostrukom pobjedom povećao vodstvo


Tim Gajser se na ovom Grand Prixu istaknuo odličnim startovima. U obje vožnje je uzeo holeshot i sigurno utrke priveo kraju. U prvoj vožnji je krenuo od starta nizati brza vremena. Kroz nekoliko krugova je stvorio prednost od oko 6 sekundi, a onda se blago „poskliznuo“. No, taj lagani pad ga nije previše omeo u naumu da pobijedi. Jeremy Seewer ga je pratio kroz nekoliko krugova, ali se nije uspio približiti – štoviše u samoj završnici je predao drugu poziciju Arnaudu Tonusu.
Kroz ovu vožnju je inače brzinom iznenadio Julien Lieber, koji je sve do sredine utrke držao treću poziciju, ali onda i teško pao. Lieber je zaradio ozljedu ruke i ostao bez bodova. A upitan je i njegov nastavak sezone. Ovo je posebno težak udarac za momčad Kawasakija, koja je ostala bez svojih predstavnika u MXGP-u. Naime, nekoliko utrka ranije, također zbog ozljede, sezona je završila za njihovog Clementa Desalle-a. S druge strane su u Yamahi nakon ove vožnje imali poseban razlog za slavlje, budući da su njihovi vozači zauzeli pozicije od drugog do petog mjesta. Romain Febvre i Gautier Paulin su inače završili vožnju na četvrtoj i petoj poziciji.

U drugoj utrci je ponovo Gajser najbolje startao i sigurno držao vodstvo do kraja. Ovog puta je Pauls Jonass iznenadio na drugoj poziciji. Jeremy Seewer je nakon odlične prve vožnje imao probleme od starta. Pao je te krenuo sa začelja naprijed - na kraju se morao pomiriti s 8. mjestom. Arnaud Tonus je ovu vožnju smireno priveo kraju na trećemu mjestu, što je bilo dovoljno za drugo mjesto na postolju. Njegov timski kolega Gautier Paulin je također došao do postolja, nakon što je u posljednjem krugu stigao do četvrte pozicije, prešavši Maxa Anstie-a.

Gajser nakon ove utrke drži velikih 83 boda prednosti u odnosu na Cairolija, dok je prednost na trećeplasiranog Seewera čak 152 boda.

10 19 mxgp postolje
Foto: MXGP

MX2: Još jedna dominantna utrka za Prada 

294133 MXGP of Germany Teutschenthal 10th Round
Foto: Ray Archer / KTM


Jorge Prado upisao je još jednu dominantnu pobjedu u klasi MX2, po već dobro poznatom pristupu. U obje je vožnje uzeo holeshot i tako od početka do kraja utrka držao vodstvo. 
U prvoj vožnji je Prada tijekom cijele utrke pratio timski kolega Tom Vialle. Henry Jacobi je na domaćem terenu stigao do treće pozicije. Nekolicina vozača iza njih je imala probleme s tehnički zahtjevnom stazom - vožnju su obilježili brojni padovi. Od onih lakših padova Jeda Beatona i Jaga Geertsa, pa sve do jednog težeg pada Australca Mitcha Evansa, koji je na kraju i propustio drugu vožnji te ostao bez bodova.

Druga vožnja je imala sličan scenarij. Prado najbolje starta, ponovo ga prati ga Vialle. A ponovno smo svjedoci nekoliko padova. Ovog puta je i Vialle završio na podu i predao drugo mjesto Mathysu Boisrame-u. Bliski susret sa zemljom su imali i Jed Beaton, Thomas Kjer Olsen te Jago Geerts. Domaći vozač Henry Jacobi također je pao, ali kasnije izazvao i bizaran incident. Na ravnici kod mehaničarskog prostora je ničime izazvan srušio timskog kolegu Adama Stery-a. Nakon utrke je navodno došlo i do fizičkog obračuna.

Prado je ovom dvostrukom pobjedom stao na najvišu stepenicu postolja, ispred Vialle-a i Boisrame-a. A sada u prvenstvu drži prednost od 44 boda u odnosu na Thomasa Kjera Olsena, koji je ovu utrku končao na 4. mjestu.

10 19 mx2 postolje

Više pogledajte u video pregledu (klik na video):

video mxgp19 njemacka

Rezultati:

10 19 mxgp ukupno njemacka

10 19 mx2 ukupno njemacka

 

Trenutni poredak prvenstva:

10 19 mxgp poredak njemacka

10 19 mx2 poredak njemacka

 

 

Naslovna fotografija:  Hondaproracing / Shot by Bavo

fbmp ytmp imp