Motosport

MotoGP: Zamrzavanje razvoja za 2020. i 2021.

cq5dam.web.2000.2000

Kako bi se smanjili troškovi i olakšalo preživljavanje momčadi za vrijeme i nakon pandemije, donesena je odluka prema kojoj će se ovogodišnji motocikli većim dijelom koristiti i iduće sezone.

Iako MotoGP sezona još nije počela, a kad će ne znamo, momčadi su već morale homologirati pogonske agregate i prvi paket aerodinamike. Dosad se u bilo kojem trenutku mogao homologirati i drugi paket aerodinamike za svakog vozača, dok su proizvođači s koncesijama, odnosno Aprilia i KTM, tijekom sezone mogli nastaviti s razvojem agregata. Sad su se sve uključene strane dogovorile da tijekom 2020. neće biti moguće homologirati taj drugi aero paket, kao i da će razvoj agregata biti zamrznut i za proizvođače s koncesijama.

Onu iduću sezonu će svi proizvođači morati započeti s ovogodišnjim homologiranim dijelovima, što praktično znači da će proizvođači bez koncesija koristiti istu specifikaciju pogonskih agregata tijekom 2020. i 2021. godine. To otvara mogućnost da za iduću sezonu ni ne proizvode nove agregate, nego samo repariraju one korištene tijekom 2020. Taj princip „generalke“ dokazano dobro funkcionira, jer su i dosad one privatne momčadi koje su koristile godinu ili dvije stare tvorničke motocikle dobivale reparirane agregate.

Zamrzavanje razvoja agregata znači i da bi neki od motocikala koji se pokažu manje konkurentnim ove sezone bili otprilike jednako hendikepirani i za onu iduću. No, zimska testiranja su pokazala da su razlike između motocikala minimalne, pri čemu treba uzeti u obzira da KTM i Aprilia (kao i eventualno neki drugi proizvođač koji bi zbog loših rezultata dobio koncesiju) tijekom 2021. mogu nastaviti razvoj agregata. Osim toga, svi proizvođači mogu 2021. homologirati i jedan novi aero paket. Kao ni dosad, ne postoje ograničenja po pitanju razvoja okvira, ciklistike i ostalih dijelova koji se ne moraju homologirati.

Slična je priča i sa slabijim klasama. U kategoriji Moto2 svaki vozač smije do kraja 2021. koristiti samo ovogodišnje i prošlogodišnje aero pakete, kao i po dvije specifikacije okvira i stražnje vilice, bez ikakvog razvoja tijekom 2020. i 2021. U Moto3 klasi je do kraja 2021. zamrznut razvoj okvira, stražnje vilice, pogonskog agregata, leptirastih tijela, mjenjača i aerodinamike. Osim toga, za klase Moto2 i Moto3 je zabranjeno korištenja mehanizama za spuštanje motocikla prilikom starta ili na ravnicama, koji postaju uobičajena stvar u MotoGP-u.

Slijedeća važna odluka Grand Prix komisije bi se mogla odnositi na ograničavanje broja članova momčadi, kao i svih ostalih akreditiranih osoba koje nisu prijeko potrebne da bi se utrke mogle održati. Sve to kako bi se smanjila mogućnost prenošenja zaraze, ali i lakše organizirao zajednički transport i smještaj jednom kad se barem malo olabave restrikcije za putovanja.

Pol Espargaro KTM RC16 MotoGP Jerez test 2020

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp