Motosport

MotoGP: Kazahstan je otkazan. Što s Indijom?

default

Iz godine u godinu se ubacuju nove egzotične destinacije u MotoGP kalendar, pa onda otkazuju. A ove godine bi tako mogle biti otkazane dvije utrke.

S 21 planiranom stanicom, trebala je to biti rekordno dugačka sezona, ali neće. Štoviše mogla bi biti čak i kraća od one prethodne (ako zanemarimo činjenicu da se ove godine voze i Sprint utrke u subotu). Prošle godine se vozilo na 20 staza, ove godine se trebalo juriti i na jednoj više, ali upravo je potvrđeno da je MotoGP premijera na Sokol stazi u Kazahstanu, koja se trebala dogoditi u drugom vikendu srpnja, odgođena za 2024. Ništa iznenađujuće i ništa novo. To je za Dornu sad već uobičajena praksa da stavi u kalendar utrku na stazi koja još nije spremna, pa onda, nakon otkazivanja, svejedno ubere nešto eura od penala. Štoviše, nekad su znali, kao što je to bio slučaj s Mađarskom ili Walesom, godinu za godinom stavljati u kalendar stazu koja nije ni izgrađena. Slična je priča bila i s Finskom, ali i VN Indonezije, koja se na kraju ipak dogodila.

Buddh najava 2

Prije otprilike jednog desetljeća bila je najavljena i utrka u Indiji, koja također nije realizirana. Ove godine je Indija opet u kalendaru, ali gle vraga, ispalo je da Buddh staza, napravljena za Formulu 1, ne odgovara sigurnosnim kriterijima MotoGP-a. To znači da bi stazu trebalo modificirati, ali Indijci se sad ne mogu dogovoriti tko će to platiti. A vremena da se nešto učini je sve manje, jer je ta utrka najavljena za treći vikend u rujnu. Ako ispadne Indija, to znači da će MotoGP vozači imati 19 natjecateljskih vikenda, jedan manje nego prošle godine. S time da je za nesuđenu utrku u Kazahstanu odmah objavljeno da joj se neće tražiti alternativa za 2023., a slično bi trebalo vrijediti i za Indiju. Doduše, nije da će se netko u iscrpljenoj MotoGP karavani zbog toga buniti.

fbmp ytmp imp