Tomislav Bešenić

Tomislav Bešenić

SBK: Bautista i Ducati nastavljaju totalnu dominaciju

AB AP1 2550 UC71233 Mid

Sad već zvoni na uzbunu! Bautista i Panigale V4 R pobijedili su na svih 6 dosad održanih utrka. A Rea je u svakoj od tih 6 prigoda bio drugi.

Nakon totalne dominacije Bautiste u Phillip Islandu, utrka u Tajlandu se očekivala s velikim zanimanjem. Može li se Rea obraniti na stazi koja je dosad bila sigurno lovište za Kawasaki?
Pokazalo se da se ne može.

A nije da se Rea nije svojski trudio. U subotnjoj utrci na stazi Buriram je grčevito držao vodstvo do oštrog trećeg zavoja trećeg kruga. Tada ga je Butista napao i na tren prošao, no Rea mu je s unutarnje strane presjekao putanju i došlo je do sudara nakon kojeg je Bautista jedva ostao na dva kotača. To je iskoristio Lowes, koji se s Yamahom probio između njih dvojice.

No, Butista ubrzo prolazi pored Lowesa i započinje potjeru za aktualnim svjetskim prvakom, uvjeren da ga je on u prethodnom kontaktu namjerno želio srušiti. Dvanaest krugova prije kraja Bautista je pripremio bolji napad na dugačkoj ravnici prije zavoja broj 3 i ovaj put doista preuzeo vodstvo. Rea se neko vrijeme držao njegove sjene, no na kraju je ipak završio s velikih 8 sekundi zaostatka.

Nedjeljna Superpole utrka je u prvim krugovima bila sličila onoj subotnjoj. Rea je u početku vodio, Bautista ga je ponovo napao u zavoju broj 3 i pritom otišao malo široko, pa se vozač Kawasakija opet provukao ispod njega, ovaj put bez sudara. No, Bautista je konačno preuzeo vodstvo u sljedećem zavoju i od tog trenutka pokušao pobjeći Rei, koji se nije predavao. Inače, bilo je predviđeno da se ta sprint utrka vozi deset krugova, ali je prekinuta nakon 8 krugova zbog pada Camiera i Warokorna. Bautista je u tom trenutku imao dvije sekunde prednosti u odnosu na Reu i tako odnio svoju petu Superbike pobjedu iz isto toliko pokušaja.

U onoj glavnoj nedjeljnoj utrci nije bilo neizvjesnosti. Bautista je vodio od početka do kraja, a Rea je prošao ciljem s 10 sekundi zaostatka, što će reći da je u prosjeku bio pola sekunde sporiji po svakom od 20 krugova. Bila je to šesta pobjeda Bautiste i šesto uzastopno drugo mjesto za Reu.

Inače, kao kuriozitet vikenda u Tajlandu spomenimo da je u sve tri utrke bio potpuno isti poredak prve sedmorice, mijenjali su se samo zaostaci. Tako je Lowes svaki put bio treći, njegov timski kolega Vd Mark, na drugoj tvorničkoj Yamahi četvrti, Haslam na drugom Kawasakiju peti, dok su „privatnici“ Yamahe Melandri i Cortese sve utrke završili kao šesti, odnosno sedmi. Uz to, ranije spomenuti Rinaldi je na prve dvije utrke bio osmi, ali je u glavnoj nedjeljnoj utrci na to mjesto zasjeo Davies, Bautistin timski kolega, koji ima početak sezone iz noćne more.

Utrke u Aragonu voze se prvog vikenda u mjesecu travnju. U međuvremenu, više informacija o otvaranju Superbike sezone, ali i o tome hoće li se Paniagaleu nakon Aragona „za kaznu“ spustiti blokada s trenutnih 16.350 o/min, pročitajte u nadolazećem broju Moto Pulsa.

TRENUTNI POREDAK:

1. A. Bautista – Ducati – 124 boda
2. J. Rea – Kawasaki – 98
3. A. Lowes – Yamaha – 69
4. M. Vd Mark – Yamaha - 61
5. M. Melandri – Yamaha – 54

fuqulzdwv7dzvvsmlemh 

Motorcycle rental:
rentamotorcycle.motopuls.com

 

Veliki požar progutao MotoE paddock u Jerezu!

MotoE pozar1

MotoE testiranja u Jerezu otkazana su nakon što je veliki požar progutao prostor sa sofisticiranom opremom i, čini se, Energica motociklima.

Ažurirano: I službeno je potvrđeno da se neće voziti prva utrka FIM Enel MotoE World Cupa, koja se trebala održati baš u Jerezu 5. svibnja. No, neće se odgoditi i cijela sezona, nego će se objaviti novi i revidirani kalendar. Istraga o uzroku izbijanja požara još uvijek traje, a tvrdi se da u to vrijeme nijedan motocikl nije bio na punjenju.  

Ažurirano 2 : Nicolas Goubert, izvršni direktor MotoE World Cup, je za motogp.com izjavio da su u trenutku izbijanja požara motocikli ipak bili na punjenju i da se pred sam kraj tog procesa zapalio jedan od novih prototipova stanice za punjenje.

U noći s 13. na 14. ožujak, malo iza ponoći, buknuo je požar na stazi Jerez u prostoru sa svom tehničkom infrastrukturom za MotoE World Cup. Riječ je o novo pokrenutom monomarka kupu Energica električnih motocikala, a koji se trebao voziti u sklopu probranih europskih utrka MotoGP prvenstva. Naglašavamo „trebao“ jer je sada održavanje tog natjecanja pod itekako velikim znakom upitnika.

Zasad se ne zna ništa konkretno osim da je istraga u tijeku i da nema ozlijeđenih. Prema nekim neslužbenim informacijama, u tom prostoru su bili parkirani i Energica natjecateljski motocikli, koji su prvi put bili okupljeni u punom broju, kako bi svih 18 vozača (vidi donju fotografiju) moglo odraditi prva poštena testiranja.

Objavit ćemo dodatne informacije čim bude poznate, no slobodni smo pretpostaviti da požar nije izazvao kakav odbačeni opušak, nego da to ima veze sa zapaljivom kombinacijom koju predstavljaju baterije i brzi punjači. Na jesenskim testiranjima u Jerezu, vozači su se žalili da se baterije brzo pregriju, a ovom prigodom su trebala biti testirana i dva nova sustava brzih punjača. Kad zbrojimo jedno s drugim, stavili bi ruku u vatru da taj požar ima veze s elektrokemijskim reakcijama.

A ako je tome tako, onda je budućnost MotoE kupa itekako upitna. Naime, za pretpostaviti je da Dorna neće dati zeleno svjetlo „zelenoj“ tehnologiji tako dugo dok nisu sigurni da se takvo što ne može ponoviti. Zamislite samo da takav požar izbije u „paddocku“ za vrijeme MotoGP vikenda, kad su skupocjena oprema, MotoGP motocikli, spremnici benzina, tegljači, „hospitality“ šatori i kamperi vozača nagurani jedan do drugog.

Inače, prije požara je odrađen prvi od tri nesuđena dana testiranja u Jerezu. Najbrži je bio bivši Moto2 vozač Eric Granado koji je odvozio najbrži krug u vremenu 1:48.984, što predstavlja napredak u odnosu na vremena postavljena prošle jeseni, ali je još uvijek skoro tri sekunde sporije od najbržeg kruga na Moto3 motociklu.

Prva MotoE utrka se trebala voziti baš u Jerezu, 5 svibnja, uoči Moto3 utrke. Nažalost, nakon ovog požara ne samo da je ta utrka pod velikim znakom pitanja, nego i čitava sezona. Čekamo prve službene informacije na tu temu.

MotoE 2019 

Među angažiranim MotoE vozačima su i neka slavna imena, kao što su to Bradley Smith, Randy de Puniet, Alex de Angelis ili Sete Gibernau (u akciji na fotografiji na vrhu).

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

MotoGP: Hoće li Doviziosu zbog spojlera oduzeti pobjedu?

DucatiKatar19aero

Honda, Suzuki, Aprilia i KTM su uložili prigovor na spojler ispod stražnje vilice Desmosedicija GP19, a s kojim su na utrci u Kataru nastupili pobjednik Dovizioso, šestoplasirani Petrucci i nesretni Miller, koji je morao odustati nakon što mu se odlijepilo sjedalo. Njihov prigovor je odbijen, ali sad cijela priča ide na arbitražni sud MotoGP-a, što znači da ćemo morati pričekati barem koji tjedan prije nego doznamo konačnu odluku. A i to ako ne bude žalbe.

No, o čemu se uopće radi. Spomenute tvorničke momčadi smatraju da se tim spojlerom generira „downforce“, a da je takvo što zabranjeno. Iz Ducatija se brane da se ne generira „downforce“ nego da taj spojler poboljšava hlađenje stražnje gume, no ta izjava je stigla tek nakon što se Petrucci već izlanuo kako ne smije reći čemu to služi, ali da ne služi hlađenju gume.

I inače je priča o hlađenju gume na klimavim nogama, već i zbog toga što su kad se spustio mrak u Kataru svi imali problema s time što je asfalt bio previše hladan. Osim toga, ako je Petrucci - zbog toga jer je za jednog MotoGP vozača težak i na gasu i na kućnoj vagi - u prošlosti i imao problema s pregrijavanjem guma, onda osjetno lakši i nježniji Dovizioso ne bi trebao dijeliti takve brige. Posebno kad je temperatura asfalta samo 18° C.

Dakle, puno je vjerojatnije da taj spojler doista generira downforce, utoliko više što se on sastoji od tri krilca postavljena pod dosta oštrim kutom (vidi donju fotografiju). Ta priča je utoliko smislenija što ovo nije prvo rješenje s kojim je posljednjih mjeseci Ducati probao pritiskati stražnju vilicu i tako poboljšati kontakt stražnje gume s podlogom. Naime, Michelinova prednja guma je ograničenog kapaciteta po pitanju kočenja, pa se tako mora više kočiti i stražnjom gumom, što kočenjem motorom, što aktiviranjem stražnje kočnice.

 AX18599 UC71042 High

Problem je u tome što se aktiviranjem stražnje kočnice javlja sila kojom stražnja vilica ionako rasterećeni kotač dodatno gura prema gore. Prošle sezone je Doviziosu stražnji kotač često bio u zraku ili poskakivao, što znači da nije mogao pomagati pri kočenju. Ovakvim spojlerom bi se stražnji kotač mogao duže i bolje držati u kontaktu s podlogom pri kočenju, a sve to bi trebalo rezultirati i boljim držanjem gume kod otvaranja gasa. Zanimljivo je i to da je taj sporni dio uvijek bio montiran u paketu s neobičnim poklopcem montiranim s donje strane prednje vilice, a koji vjerojatno pripomaže tome da se generira što bolji protok zraka do spojlera na stražnjoj vilici.

U Ducatiju se brane da se na spojler ispod stražnje vilice ionako ne odnose ograničenja po pitanju pravila za aerodinamiku. Ona se odnose samo na prednji blatobran te prednje i bočne oplate motocikla, kao što se to jasno vidi na ovoj shemi koju smo kopirali iz MotoGP pravilnika.

aeropravila19

Isto tako, Danny Aldridge, MotoGP tehnički direktor, je u posebnom dokumentu izrijekom dozvolio korištenje baš tog dodatka. No taj su dokument dobile i druge tvorničke momčadi, a one tvrde kako tamo stoji da se taj spojler smije koristiti samo ako ne generira downforce.

I tu se onda vraćamo na priču da u Ducatiju tvrde kako spojler ne generira downforce, nego hladi stražnju gumu. Dakle, za Ducati bi nastao problem samo kad bi netko dokazao da taj dodatak generira i downforce. Istina, Aprilia je već odradila CFD analizu koja pokazuje da je tome doista tako, no je li to dovoljan (i nepristran) dokaz?

U cijeloj toj priči je dobro što se ipak čini kako tvorničke momčadi ne traže da Dovizioso zbog toga bude diskvalificiran. Prije da tim potezom žele postići zabranu korištenje tog spojlera, ali i jasnije definiranje pravila, sve to kako bi se dodatno ograničila skupocjena istraživanja u području aerodinamike. Uostalom, tako bi barem malo stali na rep Ducatiju, kojem su baš vrhunska aerodinamika, sirova snaga i maštovito interpretiranje pravila oduvijek bili forte u MotoGP-u.

Novitet: Indian Roadmaster Elite

5c6fe6d33238e

Luksuzni Roadmaster je već bio dorađen za 2019., a sad mu je ponovo pridodana i Elite verzija za one kojima nikad dosta.

Masivni Roadmaster je u 2019. ušao oplemenjen s tri mape razvijanja snage i sustavom za isključivanje stražnjeg cilindra kod stajanja na mjestu, a dobio je i novi audio sustav, koji zvuk automatski prilagođava šumu vjetra i buci agregata. Osim toga, promijenjeni su i štitnici za noge kako bi se dobio bolji protok zraka, pri čemu se ta ventilacija može i podešavati.

Roadmaster u seriji dolazi i s LED svjetlima, grijanim ručkama i sjedalima od kože, elektronski podesivim vjetrobranom, beskontaktnim ključem, koferima na daljinsko zaključavanje… Ali nekima nikad dosta, pa je Indian ponovo predstavio i Elite verziju Roadmastera.

Za početak, Elite ima za 50% bučniji audio sustav i posebnu konzolu s dodatnim pokazivačima na spremniku goriva, a onda i kožni naslon za ruke suvozača, dok su iz jednog komada aluminija izrađene velike platforme za noge, kao i „odbojnici“ i dijelovi retrovizora. I to bi već bilo previše, ali Elite i ove godine ima posebne boje i grafike, koje nastaju 30 radnih sati i, pazite sad, natpise Indian i Roadmaster s listićima od 24 karatnog zlata.

U kontekstu svega toga, tehnički podaci vjerojatno i nisu bitni. Svejedno, spomenimo da V2 agregat od 1.811 ccm, uz kakvih 84 KS, oslobađa i 151 Nm pri 3.000 o/min. Težina? Sjeverno od 420 kg.

5c6fe78011fd3

  • Objavljeno u NOVITETI
Pretplati se na ovaj RSS feed