Novosti

Dakar 2010.

Dakar otplovio u Južnu Ameriku

 

Dakar2010-1MPrije nekoliko dana je iz luke Le Havre put daleke Argentine krenuo brod natovaren s natjecateljskim strojevima većine europskih natjecatelja.


Nova pravila donijela su laganu preraspodjelu snaga i stvari bi ponovo mogle postati jako zanimljive.

 

Nakon što je prošle godine uspješno preživio preseljenje u Južnu Ameriku, rally Dakar je uspio je prebroditi i svjetsku krizu, a održavanje ovog natjecanja u prvim danima siječnja vjerojatno neće ozbiljnije ugroziti ni epidemija svinjske gripe.

 

Iako je još mjesec dana do službenog početka, Dakar 2010 već odrađuje svoju predigru kroz brodski transport kojim se iz Europe u Južnu Ameriku prevoze natjecateljski strojevi mahom europskih vozača, barem onih sretnika koji su stvari uspjeli pripremiti na vrijeme.

 

Kako se i očekivalo, recesija je ipak uzela svoj danak, tako da je umjesto prošlogodišnjih 217 vozača motocikala prijavljeno njih 160-ak, dok istovremeno broj od 26 prijavljenih četverocikala predstavlja apsolutni rekord, ali i doista minimalni porast u odnosu na godinu dana ranije.Dakar2010-2M

 

Iako je broj natjecatelja manji, borba za pobjedu bi trebala biti osjetno napetija, čemu su kumovala sporna nova pravila prema kojima je zapremina agregata ograničena na 450 ccm, dok motocikli veće zapremine moraju nastupiti s restriktorima. Iako je u prvom trenutku izuzetno negativno reagirao na tu odluku, KTM je na kraju put Argentine i Čilea poslao svoj servisni kamion koji bi prije svega trebao biti na usluzi dvojici njihovih tvorničkih vozača.

 

Prošlogodišnji pobjednik Coma tako bi trebao voziti Repsol KTM, dok će po mnogima trenutno najbolji vozač Despres braniti boje Red Bull KTM-a. Kako je i sam izjavio, prisilno smanjenje snage njegova KTM-a malo će umanjiti zabavu i otežati podizanje prednjeg kotača kod nailaska na prepreke, no to ga neće spriječiti da juriša na pobjedu.

 

Osim njih, KTM-ove motocikle će voziti i brojni zvučni privatnici poput Ullevalsetera, Viladomsa, Streeta, a tu je i uvijek brz Slovenac Stanovnik. Najveće će probleme KTM-ovoj armadi ponovo stvarati Yamahe, prvenstveno one u rukama već dokazanih Fretignea i Rodriguesa, no promjena pravila je i nekim dosad slabo ili nikako zastupljenim proizvođačima omogućila da u svoje redove privuku i neke poznate vozače iz redova KTM-a.

 

Tako ove godine svoj tim ima i Aprilia čiji je prvo ime Čileanac Francisco Lopez. Njihov dvocilindrični model RXV 450 Rally na nekim je ovogodišnjim natjecanjima već pokazao da može biti vrlo konkurentan, no prvi nastup na Dakru obično donosi velike probleme s izdržljivošću.

 

Slični strahovi vrijede i za nastup marke Sherco koja je u svoje redove privukla prošle godine drugoplasiranog Casteua, dok će istovremeno Verheoven iskušati svoju sreću za upravljačem BMW-a. Pomalo je razočarala Honda, odnosno njezin Honda Europe Team koji nije iskoristio novonastalu situaciju te je okupio mahom samo one manje iskusne vozače koji u utrku ulaze pod motom važno je završiti.

 

Dakar2010-3MKako smo to već odavno navikli, Hrvatska nema svoje predstavnike, barem ne one na dva kotača. U konkurenciji automobila kao apsolutno zadnje prijavljena ekipa stoji Croatian Dakar Team, odnosno posada u sastavu Dražen Čurić i Krešimir Kolega. Čurić je prije podosta godina krenuo na ovo natjecanje i za upravljačem motocikla, a ostaje nam samo nadati se kako će njegova avantura s Toyotom završiti sretnije od one s KTM-om.

 

Iako smo i dalje sasvim na marginama ovog sportskog nadmetanja, zanimljivo je da je prije nekoliko dana Hrvatsku posjetila delegacija Dakar relija u svom pohodu traženja nove polazne točke, odnosno grada iz kojeg bi ovo legendarno natjecanje možda krenulo 2011. godine. Iako u konkurenciji nekoliko europskih gradova Zagreb vjerojatno nije u uskom krugu favorita, ta vijest svejedno veseli budući ukazuje na to da se Dakar ponovo vraća u Afriku. Više o svemu trebalo bi biti poznato u rano proljeće.

Više u ovoj kategoriji: « Kymco Many 50i 4T Piaggio »
fbmp ytmp imp